Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Miért jó választás a porcelán fogpótlás?

Készült: 2023. febr. 17

Porcelán koronának nevezzük azokat a fogkoronákat, fogászati hidakat, amelyek porcelán borítással készülnek. A váz anyagát tekintve 3 típusát különböztetjük meg: fém, porcelán és cirkónium. A fémkerámia korona az egyike a legelterjedtebb fogpótlásnak, ár-érték arányának, mechanikai sajátosságának és esztétikájának köszönhetően.

Miért jó választás a porcelán fogpótlás?

Egy fog funkcióját, akkor tudja tökéletesen ellátni, ha mind a gyökér, mind a koronai rész is ép és egészséges. Ha a korona megsérül, például letörik vagy szuvasodik, ezáltal rágásra, harapásra alkalmatlanná válik, a lehető leggyorsabban a restaurálására van szükség. A porcelán korona napjaink egyik legelterjedtebb esztétikus fogpótlása. Népszerűségét ár érték arányának, nagyszerű esztétikájának és jó mechanikai tulajdonságainak köszönheti. 

 

Porcelán korona típusai:

A porcelán koronáról kevesen tudják, hogy egy gyűjtőnév, hisz ezzel a névvel illetjük mindazokat a fogkoronákat, fogászati hidakat, amelyek porcelán borítással készülnek. A pótlás vázának szempontjából 3 típusát különböztetjük meg: fémkerámia, préskerámia és cirkónium. A fémkerámia korona esetében, ahogy a neve is elárulja a fém vázat leplezik porcelánnal. A préskerámia korona minden alkotóeleme kizárólag porcelánból készül, a cirkónium korona pedig porcelánnal borított cirkónium vázból készül. 

A porcelán korona típusairól részletesebben is olvashatsz egy korábbi cikkünkben!

 

 

Porcelán (fémkerámia) korona előnyei:

Ez az egyik legkedvezőbb árú esztétikus fogpótlás. Hatalmas előnye, hogy alkalmazható rágó és frontfogak, valamint fogászati hidak esetében is. Ráadásul rendkívül strapabíróak, hisz nagy a teherbírásuk. Tehát a porcelán fogak mindamellett, hogy kedvező az áruk, nagyon tartósak is, éppen ezért választja a páciensek nagy része ezt a típust. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a porcelán koronák vagy hidak tökéletesen képesek visszaállítani a rágófunkciót és a hangképzést, így bizton állíthatjuk, hogy ez a módszer az egyike a legjobb fogpótlásoknak.

 

A porcelán (fémkerámia) fog élettartama:

Ahogy korábban is említettük a porcelán pótlások alapvetően nagyon tartósak. Élettartamuk körülbelül 8-10 év. Ezt az időtartamot nagyban befolyásolja a fogágy állapota és a megfelelő szájhigiénia, hisz utóbbi hiányában veszélybe kerülhet a korona alatti fog, amely elszuvasodhat, vagy akár be is gyulladhat. Tehát rendszeres fogászati kontrollvizsgálat és a megfelelő szájhigiénia betartása mellett mi is meghosszabbíthatjuk porcelán fogpótlásaink élettartamát!

 

Mikor szükséges korona a fogra?

Abban az esetben van szükségünk porcelán korona felhelyezésére, ha a fog koronai része olyan mértékben vagy hiányzik, hogy töméssel vagy betéttel már nem lehet megfelelően, vagy esztétikusan helyreállítani. Ha a fog teljes elvesztéséről van szó, akkor implantátumra kerülhet fel a korona.

 

Néhány példa, amikor nagyszerű megoldás lehet a porcelán korona:

 

- nagyobb fogrész elvesztése

- gyökérkezelt fog esetén, mivel a gyökértömött fogak kiszáradnak és sokkal könnyebben törékennyé válnak.

- nagy mértékű fogszuvasodás esetén

- túl nagy a cserélendő tömés mérete

- esztétikai okból is alkalmazható (például gyökérkezelés miatt elszíneződött fog esetén)

- fog elvesztése esetében implantátumra helyezhető

 

Porcelán korona árak:

A porcelán korona/pótlás árai sok tényezőtől függenek. Nem mindegy, hogy egy fog kerül pótlásra vagy több, esetleg hidat kell készíteni. Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben implantátumra kerül felhelyezésre a korona, úgy a kezelés teljes ára a fogbeültetést is tartalmazza majd. A fogászati kezelés végső árába minden esetben a diagnosztikai vizsgálatokat is bele kell kalkulálni, így a panoráma röntgen árát is. Amennyiben gyökérkezelésre is szükség van, ennek a díja is növeli a porcelán korona költségeit.

 

PORCELÁN FOGPÓTLÁS BUDAPESTEN A 17. KERÜLETBEN LÉVŐ FOGÁSZATI RENDELŐNKBEN ÉS AZ ÉRDEN MŰKÖDŐ FOGÁSZATI MAGÁNRENDELŐNKBEN!

 

Tekintse meg árlistánkat!

 

Kérjen időpontot konzultációra budapesti vagy érdi magánrendelőnkbe!