Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


A porcelán koronák típusai avagy miből készüljön a fogpótlás?

Készült: 2022. máj. 23

Ha fogpótlásra van szükség, érdemes átgondolni milyen anyagból készüljön a korona vagy híd. A fogak pótlása ma már többféle technológia segítségével történhet, az esztétikus fogpótlások mégis leggyakrabban cirkónium vagy fém vázból készülnek.

Mi a különbség közöttük és milyen tulajdonságokat érdemes figyelembe venni a döntéskor? Választásunk előtt érdemes tájékozódni a fogpótlások fajtáiról, mert viselése hosszú ideig tart (évek, akár évtizedek).

Fémkerámia pótlás, avagy porcelán fog

A fémkerámia pótlás váza a megfelelő szilárdságot biztosító fém, az esztétikáért pedig a porcelán leplezés felelős. Kétféle anyagból készülhet a merev belső fémváz: fogászati aranyötvözetből vagy nikkelmentes fémötvözetből. Természetesen az utóbbi a kedvezőbb árú megoldás.

A fémkerámia a cirkónium oxid anyagú pótlás (leggyakrabban cirkon vagy cirkónium korona néven említett pótlás) esztétikai megjelenésétől elmarad, azonban rugalmassága miatt a nagy fogközöket képes áthidalni, törés nélkül.

Esztétikai és ár-érték aránya megfelelő, előállításának költségei alacsonyabbak a cirkónium koronánál / hídpótlásnál.
Hátránya az esztétikai tulajdonságában fedezhető fel, hiszen a későbbiekben előfordulhat a fognyaknál szürke perem megjelenése – emiatt inkább a hátsó rágófogak pótlására javasolt.

Hővezetése miatt hideg-meleg ételek, italok fogyasztásakor kellemetlen fémes érzetet kelthet.

A fogászati anyagokra, valamint a fémre allergiás reakciók léphetnek fel! Kezelés előtt érdemes allergia vizsgálatot végezni az érzékenység megállapítására. Amennyiben az allergia gyanú beigazolódik, személyes konzultáció alkalmával a fogorvos javaslatot tesz a pótlás vázának anyagára.

 

Cirkónium-oxid pótlás, avagy cirkon vázas porcelán

Ebben az esetben a pótlás váza cirkónium-oxidból készül, mely élethűen utánozza a természetes fog színárnyalatait, amit a porcelán leplezés tesz tökéletessé. Tökéletes fényáteresztő képessége teszi lehetővé, hogy az eredeti fogakkal megegyező hatást garantál. Rendelőnkben használjuk egyaránt több egymás melletti fog pótlására, valamint szóló koronák készítésére.

Fémallergiában szenvedő pácienseink is használhatják, hiszen fémmentes korona vagy híd pótlás készíthető belőle!
Kiváló esztétikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. További előnye, hogy nincs szürke elszíneződés a fognyaki részen.

Az erős és szilárd váznak köszönhetően mind a porcelán mind a cirkon korona és híd pótlások rendkívül tartósak, felhasználási területük megegyezik. Mindkét anyagból esztétikus és időtálló fogpótlások készülhetnek.

A cirkónium és a porcelán pótlások kiváló, tartós minőséget képviselnek. Bármelyiket is választja a végeredmény az Ön gyönyörű mosolya lesz!

Porcelán, (kerámia) és cirkónium koronák is elérhetőek Budapesten a 17 kerületben lévő fogászati rendelőnkben és az Érden működő fogászati magánrendelőnkben.