Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Kinek javasolt a fogászati implantáció és kinek nem?

Készült: 2022. nov. 15

A fogászati implantátumok kiváló megoldást nyújtanak a foghiányok pótlására. Nézzük meg, hogy kinek javasoljuk és miért is van rá szükség?

Kinek javasolt a fogászati implantátum?

Az implantológiai beavatkozások javaslatát két tényező befolyásolja döntően: az egyik a beavatkozás során fellépő kockázati tényező, a másik a páciens számára várható eredmény. Nagyon fontos a sebészi beavatkozások közben esetlegesen fellépő kockázati tényezők alapos ismerete a gyakorló, implantológiával foglalkozó orvos számára. Csak ennek a tudásnak a birtokában lehet felelősségteljesen dönteni arról, lehet-e implantátumot behelyezni a páciens állcsontjába vagy el kell állni ettől a megoldástól. A kérdés megválaszolásakor figyelembe kell venni a páciens egyéni habitusát, általános egészségi állapotát és csakis a javallatok, illetve az ellenjavallatok pontos mérlegelését követően tudunk választ adni.

 

Korhoz kötött-e az implantátum?

A modern szakkönyvek, folyóiratok szerint megfelelő egészségi állapot esetén fogászati implantátumot szinte bárki kaphat, amennyiben az állcsont növekedése már befejeződött (18 éves korig).

A beavatkozásnak felső korhatára nincs.

 

Mikor javasolt a fogbeültetés?

Implantátum behelyezése olyan foghiány esetén indokolt, amikor a hagyományos eljárásokkal készült fogpótlás esztétikailag, illetve funkcionálisan hátrányt jelent.

 

Fogászati implantáció javasolt a következő esetekben:

 

egy fog hiánya (elegendő hely esetén)

egy- vagy kétoldali sorvégi foghiány

túl hosszú sorközi foghiány

fogatlan állcsont

igazolt műanyag elleni allergia

egyes betegségekben, ahol a kivehető fogpótlás veszélyezteti a beteg légzési folyamatait (asztma, epilepszia)

egyes foglalkozások

 

Fogászati implantátumot kizáró tényezők:

Van néhány kizáró tényező, amikor a páciens egészségi állapota hátrányosan befolyásolhatja az implantáció sikerességét, a beavatkozás pedig veszélyes lehet a beteg szervezetére. Csökkenhet az implantátum „szervülésének” (csontosodásának) esélye, ezért ilyenkor mérlegelnünk kell, hogy érdemes-e ezzel a megoldással próbálkozni a foghiány pótlására. A rizikótényezők kizárólag személyre szabottan mérlegelhetők. Az ellenjavallatokat két csoportba oszthatjuk: általános és helyi ellenjavallatok.

 

Általános ellenjavallatok:

-daganatos betegségek

-súlyos szív- és érrendszeri betegségek, vérképzőszervi és véralvadási zavarok

-súlyos immunológiai kórkép

-súlyos cukorbetegség (amennyiben a kezelés ideje alatt fokozottan ellenőrzik a vércukorszintet, cukorbeteg is kaphat implantátumot)

-súlyos csontritkulás, erre szedett gyógyszerek

-nagyfokú harapási rendellenesség

-egyes gyógyszerek szedése

-erős dohányzás

-alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőség

 

Helyi ellenjavallatok:

-csontszövet olyan fokú hiánya, amely sebészileg sem korrigálható

-anatómiai akadályok, amelyek sebészi úton nem korrigálhatók (korlátozott szájnyitás)

-elhanyagolt szájhigiénia

 

Bizonyos állapotok nem zárják ki végleg a fogbeültetés lehetőségét:

-terhesség (a röntgenfelvétel készítése káros lehet a magzatra)

-jelentős csonthiány a beavatkozás helyén (ez csontpótlással orvosolható)

 

Fájdalommentes fog implantáció

Az implantációs műtét általában 30-60 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. Az ezt követő 3-6 hónapban következik a gyógyulási szakasz, amikor a beültetett implantátumnak rögzülnie kell az eredeti csontállományhoz, ez az ún. csontosodási szakasz. Ez az időtartam egyénenként változó, az implantátumot behelyező orvos a kontroll vizsgálat alkalmával dönti el, hogy felhelyezhető-e már a korona.

Amennyiben a csontosodás megfelelő mértékű, úgy a pótlás elkészítése a következő lépés. Ehhez még néhány fogorvosi látogatásra szükség van, a lenyomatvételtől, a pontos harapás kialakításáig, hogy tökéletes fogpótlás készülhessen el.

 

A fogászati implantátum ára

Az implantátum behelyezés árának mégsem a felsoroltak a legfőbb tételei, hanem maga az implantátum anyaga. Alapvető, hogy olyan szövetbarát bioanyagra van szükség, amely nem károsítja szervezetet.

 

Miért fontos a fogászati implantátum anyaga?

Biztosítania kell a kapcsolatot a környező, elsősorban csontszövetek és az implantátum között. Egyúttal legyen formatartó, nem korrodálódó, kedvező szilárdságú is. A legmegfelelőbb anyag erre az ötvözetlen titánium, amelyet az emberi szervezet teljes mértékben elfogad, nem kell kilökődéstől tartani.

Lehet még alapanyag az alumínium-oxid kerámia, a tantál, netán a kobalt-króm-molibdén ötvözet. Mindegyiknek közös tulajdonsága, hogy akár tíz-húsz évig is kifogástalanul kell működnie.

 

Milyen fogászati implantátumot válasszunk?

Épp ezért amikor implantátum beültetése mellett döntünk, érdemes a drágább, de jobb minőségű implantátumot választani, hiszen ezzel fogunk együtt élni akár évtizedekig. A jól választott implantátummal semmi gond sem lesz, viszont, ha néhány ezer forint miatt takarékoskodunk, később újabb, akkor akár már kellemetlen beavatkozásoknak nézhetünk elébe.

 

A jó minőségű implantátum a jó szájhigiéniával rendelkező páciensek estében egy életen át tartó biztos megoldást nyújt a foghiány okozta problémákra.

 

Implantáció és szájsebészeti kezelések Budapesten a 17 kerületben lévő fogászati rendelőnkben és az Érden működő fogászati magánrendelőnkben!

 

Tekintse meg részletes árlistánkat!

Kérjen időpontot konzultációra budapesti vagy érdi magánrendelőnkbe!