Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Bölcsességfog húzás vagy műtét?

Készült: 2022. szept. 28

Mit érdemes tudni a bölcsességfogakról? Milyen esetekben szükséges a bölcsességfogak eltávolítása? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a bölcsességfogak eltávolítására? Megtudhatja rövid összefoglalónkból.

Tudnivalók a bölcsességfogról

A bölcsességfog a fogsor 8-ik helyén áll, a legutoljára előbújó rágófog, melyből állcsontokként kettő lehet. Jellemzően 16-24 éves kor körül tör elő, de ez egyénenként változó lehet.

 

 A bölcsességfog okozta problémák

Sajnos a bölcsességfogak többféle problémát is okozhatnak számunkra.

Helyhiány okozta gyulladás: sokszor a bölcsességfogak helyhiány miatt torlódást idézhetnek elő a szomszédos fogakon, csontfelszívódást válthatnak ki a környező szövetekben.

A fogkőképződés és az ételmaradék lerakódás az előtört bölcsességfog körül fordulhat elő, ezáltal gyulladást okozva.

Szuvasodás okozta gyulladás: mivel a bölcsességfog nehezen elérhető helyen van, tisztán tartása problémás. A fog megfelelő tisztán tartásának hiánya lepedékfelhalmozódást okoz, mely miatt a bölcsességfogon szuvasodás alakulhat ki.

 

Mikor érdemes a bölcsességfogat eltávolítani?

Hiába sokszor teljesen egészségesek, komoly problémát okoznak leghátsó fogaink. A harapás lassú, de fokozatos változásával, későbbiekben akár állkapocsízületi panaszokat is okozhatnak. Szerepük a rágásban csekély, ezért legtöbbször semmi nem szól a foghúzás ellen, kivéve, ha fogpótlás rögzítése miatt szükséges megtartani. Legideálisabb, ha az eltávolításra akkor kerül sor, ha teljesen kifejlődött, de legtöbbször az előbújás sem történik meg. Fontos tudni, hogy a fogak torlódását okozó bölcsességfog eltávolítása nem jelenti automatikusan, hogy a fogak is visszarendeződnek. Viszont a bölcsességfogak eltávolítása a későbbi esetleges fogszabályozásnak is előfeltétele lehet!

 

A bölcsességfog eltávolításának módjai

Amennyiben a bölcsességfogak problémát okoznak, kétféle módon szabadulhatunk meg tőlük:

-bölcsességfog húzás vagy

-bölcsességfog műtét útján.

 

Mindkét beavatkozást minden esetben panoráma röntgenfelvétel, CBCT felvétel előz meg és ezt követően szakvéleményen alapul az eltávolítás!

 

Mi a különbség a bölcsességfog húzás és a műtét között?

 

Bölcsességfog húzás:

Abban az esetben, amikor a fog majdnem teljes egésze az íny felett van és fogóval, eltávolítható, a fog kihúzása történik.

Bölcsességfog műtét:

Abban az esetben, ha a fog egyáltalán nem látszik vagy annak csak egy része tört elő, az íny felvágása szükséges a fog kiemeléséhez.

Kivitelezése:

- sebészeti műtét megtervezése panoráma röntgenfelvétel, CBCT felvétel alapján

- fájdalommentes eljárás érdekében helyi érzéstelenítés alkalmazása

- fog feltárása

- fog eltávolítása

- fog helyének kitisztítása és fertőtlenítése

- sebösszevarrás

 

A műtét helyileg lehet:

felső állkapocsban elhelyezkedő bölcsességfog

alsó állkapocsban elhelyezkedő bölcsességfog

 

Felső bölcsességfog eltávolítása műtéti úton

A felső állcsont puhább, így a fog többnyire egyben is kimozdítható. Azonban felső bölcsességfogak eltávolítása kockázatosabb lehet az arcüreg közelsége miatt.

 

Alsó bölcsességfog eltávolítása műtéti úton

Az alsó állkapocscsont sokkal keményebb, ezért nagyon fontos, hogy a szakorvos a fog anatómiai helyzetéről precíz képet kapjon a panoráma röntgen segítségével. A fogak sajátos formája, fekvése miatt előfordulhat, hogy állkapocshoz és bizonyos idegekhez nagyon közel helyezkedik el a bölcsességfog csúcsa.

A műtét fájdalommentes, de az érzéstelenítő hatásának csökkenésével majd elmúltával fájdalomérzet, arcduzzanat, véraláfutás, szájnyitási nehézség jelentkezhet, melyek néhány nap elteltével regenerálódnak.

 

Bölcsességfog műtét utáni teendők:

-előírt antibiotikum szedése

-hajlongás, erőlködés kerülése a műtét utáni 1 hétben

-fej megemelése magasított párnán

-arc hideg borogatása

A bölcsességfog műtét körülbelül 1 órát vesz igénybe. Varratszedés általában 7-10 nap elteltével történik.

 

Kérdés esetén foglaljon időpontot konzultációra, ahol minden a bölcsességfoggal és az esetleges eltávolítással kapcsolatos tudnivalókat személyesen beszéljük át Önnel!

 

Bölcsességfog eltávolítás budapesti, 17. kerületi és érdi magánrendelőnkben.