Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Bölcsességfog eltávolítása műtéti úton

Készült: 2024. júl. 8

A bölcsességfog eltávolítása műtéti úton gyakran szükséges beavatkozás, ami számos kérdést vet fel a páciensekben. Mikor van szükség a bölcsesség eltávolítására? Számos eset indokolhatja, hogy a bölcsességfogat el kell-e távolítani, ezért lássuk, mi okoz műtéti indikációt, és mire lehet számítani a beavatkozás után.

A bölcsességfogak, más néven a harmadik nagyőrlők az utolsó fogak, melyek áttörnek a szájüregben. Ez általában 17-25 éves kor között történik meg, ám sok esetben nem problémamentes a folyamat.

Gyakran nem jut elegendő hely az előtörésükhöz, ami számos problémához vezethet, beleértve a fogszuvasodást, a fogínygyulladást, a ciszták kialakulását és a szomszédos fogak károsodását.

 

Mikor van szükség a bölcsességfog eltávolítására?

A bölcsességfogak eltávolítása gyakori fogászati beavatkozás, így nézzük meg, mely problémák és helyzetek okozhatnak műtéti indikációt.

Nem megfelelő pozíció / impaktált fog

A bölcsességfogak kapcsán a leggyakoribb probléma, hogy nem megfelelő szögben nőnek ki, vagy nem tudnak áttörni az ínyen. Ez impaktációnak nevezett helyzetet eredményez, ami számos problémához vezethet:

 • Fájdalom: Az impaktált bölcsességfog nyomást gyakorolhat a szomszédos fogra és az idegekre, ami állandó vagy visszatérő fájdalmat okozhat.

 • Gyulladás: Ha a bölcsességfog a növekedés során nem tudja áttörni az íny felszínét, akkor az az állkapocscsontban kezd el növekedni. Ez aztán fogászati ciszta kialakulásához vezethet, ami erős gyulladással járhat. A bölcsességfog eltávolítás ilyenkor az egyetlen megoldáshoz vezető út.

 • Ciszták és tumorok: Az impaktált bölcsességfogak körül gyakrabban alakulhatnak ki ciszták és tumorok, mint a rendesen pozicionált fogaknál. Ezek pedig további fájdalmat, duzzanatot és szövődményeket okozhatnak.

 • Szomszédos fogak károsodása: Az impaktált bölcsességfogak károsíthatják a szomszédos fogak gyökerét, csontvesztést okozva.

Megfelelően kinőtt bölcsességfogat is szükség lehet kihúzni

 • Fogszuvasodás: Nehezen elérhető helyzetük miatt a bölcsességfogak még akkor is nehezen tisztíthatók, ha egyébként szabályosan nőttek ki. Ennek következményeképpen könnyebben szuvasodhatnak. A bölcsességfogak szuvasodása viszont nehezebben kezelhető, mint a száj elülső részén lévő fogaké, ennél fogva a probléma miatt gyökérkezelés vagy fogeltávolítás is indokolt lehet.

 • Fogínygyulladás: A bölcsességfogak körül gyakran alakul ínygyulladás. Ez fájdalmat, duzzanatot, vörösséget és vérzést okozhat. A kezeletlen ínygyulladás súlyosabb fogágybetegséghez is vezethet.

 

Hogyan készüljön fel a bölcsességfog műtétre?

A bölcsességfog eltávolítására a legegyszerűbb módszer a klasszikus foghúzás. Amennyiben ez nem megvalósítható, műtéti úton kell a fogat eltávolítani. A bölcsességfog műtét során metszést ejtünk az íny felszínén, majd minimális csontszövetet távolítunk el, ezután vesszük ki a fogat, végül a sebtisztítás után pár öltéssel bezárjuk a területet.

Bár ez rémisztőnek tűnhet elsőre, nem kell megijedni, hiszen néhány előkészülettel gyorsan és fájdalommentesen szabadulhat meg a problémát okozó fogtól.

A műtét előtt először is mindenképpen szükség van egy konzultációra, amely során megvizsgáljuk a fog állapotát, panorámaröntgen felvételt készítünk, hogy pontosan megismerjük a fog helyzetét, majd részletesen megbeszéljük a bölcsességfog eltávolításának módját, a műtéti eljárást, valamint a műtét utáni tennivalókat.

A konzultáció során azt is megbeszéljük, hogy a műtét előtt lehet-e enni vagy sem. Általában a műtét előtti étkezést javasoljuk. Mivel a műtétet helyi érzéstelenítéssel végezzük, emiatt a fog környéke érzéketlenné válik, ami a beavatkozást követően még 2-3 órán át tart, ezáltal rágás közben a száj lágy része megsérülhet.

Fontos, hogy a műtétet megelőző konzultáción mindenbe beavasson minket, mint például a betegségei, dohányzási szokásai stb., mert ezek befolyásolhatják a bölcsességfog eltávolításának módját is.

Mire számíthat a műtét után?

A bölcsességfog műtéti eltávolítása egy gyakori rutinbeavatkozás, de a gyógyulás során kellemetlen tüneteket tapasztalhat. Fontos, hogy felkészüljön ezekre a tünetekre, és kövesse a fogorvosa utasításait a gyorsabb és szövődménymentes gyógyulás érdekében.

 

Gyógyulási folyamat és szabályok

Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a gyors és szövődménymentes gyógyulás érdekében.

A gyorsabb sebgyógyulás érdekében:

 • Ne öblítse és ne szívogassa a sebet: A stabil véralvadék kialakulása alapvető a sebgyógyuláshoz. Az öblítés és a szívogatás meggátolja a véralvadék kialakulását, és késlelteti a gyógyulást.

 • Kerülje az evést a műtétet követő 2-4 órában: A helyi érzéstelenítés miatt zsibbadást érezhet a műtéti területen. Ebben az időszakban fennáll a veszélye, hogy megharapja a száját. Emellett a friss sebbe is étel mehet.

 • Mellőzze a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkohol hátráltatja a gyógyulást, és növeli a fertőzés kockázatát. A beavatkozást követő 2-3 napban kerülje ezeket.

 • Óvatosan mosson fogat: A beavatkozás napján csak óvatosan öblögessen tiszta vízzel, majd másnap már használhat puha sörtéjű fogkefét és fogkrémet is.

 • Kezelje az arc duzzanatát: Nagyobb beavatkozás esetén arcduzzanat jelentkezhet, ennek csökkentésére 1-2 napig alkalmazzon borogatást, óvatos jegelést az adott területen.

Egyéb hasznos tanácsok:

 • Figyeljen az étkezésre: Kerülje az apró magvas, kemény, és ropogós ételeket, ezek helyett válasszon puha, könnyen rágható élelmiszereket. Ne egyen semmi olyat, ami irritálhatja a sebet.

 • Fogyasszon sok folyadékot: A megfelelő folyadékbevitel segít a gyorsabb regenerálódásban.

 • Tartsa be az orvosi utasításokat: Szedje a felírt gyógyszereket, ha kap, és tartsa be a tőlünk kapott tanácsokat és utasításokat, hogy mihamarabb túl legyen a traumán.

 

Lehetséges szövődmények és azok kezelése

A bölcsességfog eltávolítása műtéti úton általában biztonságos beavatkozás, de mint minden műtét, ez is járhat kockázatokkal és szövődményekkel. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak:

Fájdalom és duzzanat

A műtét utáni fájdalom és duzzanat normális, és általában néhány napon belül enyhül. A fájdalomcsillapító gyógyszerek, a jegelés és a pihenés segíthet a tünetek enyhítésében.

Vérzés

A műtét után enyhe vérzés tapasztalható a szájából. Ez normális, és általában néhány napon belül megszűnik. Ha a vérzés súlyos vagy nem múlik el, forduljon fogorvosához.

Fertőzés

A fertőzés igen ritka, de előfordulhat. A fertőzés tünetei közé tartozhat a láz, a hidegrázás, a duzzanat, a bőrpír és a gennyedés a seb körül. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon fogorvosához.

Szájszárazság

A műtét utáni szájszárazság gyakori, és általában néhány napon belül elmúlik. Fontos, hogy fogyasszon elég folyadékot.

Állkapocsízületi fájdalom

Az állkapocsízületi fájdalom és -merevség gyakori a műtét után. Ez a tünet általában néhány napon belül javul. A langyos borogatás, a gyengéd nyújtás és a fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Idegkárosodás

Igen ritkán fordul elő, de a műtét során idegkárosodás léphet fel. Ez zsibbadást, bizsergést vagy fájdalmat okozhat az ajkakban, az ínyben vagy a nyelvben. Az idegkárosodás általában ideiglenes.

Csontszövetvesztés

A bölcsességfog eltávolítása után csontvesztés léphet fel a műtéti területen. Ez a folyamat általában lassú, és nem okoz problémát. Súlyos esetekben azonban implantátum beültetésére vagy csontpótló műtétre lehet szükség.

 

Gyakran ismételt kérdések a bölcsességfog eltávolításáról

1. Miért kell eltávolítani a bölcsességfogakat?

A leggyakoribb ok, hogy nem megfelelően nőnek ki, vagy nem jut elegendő hely a kifejlődésükhöz. Ez fájdalomhoz, gyulladáshoz, fogszuvasodáshoz és a szomszédos fog károsodásához vezethet.

2. Mindenkinek ki kell húzni a bölcsességfogait?

Nem, nem mindenkinél kell eltávolítani a bölcsességfogakat. Minden esetben panorámaröntgen felvételt vagy 3D CBCT-t készítünk a bölcsességfogak helyzetének pontos felmérésére, és ez alapján döntjük el, hogy szükséges-e az eltávolításuk.

3. Mennyire fáj a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog eltávolítása általában helyi érzéstelenítésben történik, így nem érez fájdalmat.

4. Mennyi ideig tart a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog eltávolítása általában 30-60 percig tart. Azonban a műtét bonyolultságától függően ennél rövidebb vagy hosszabb is lehet.

5. Mit ehetek a bölcsességfog eltávolítása után?

A műtét után puha, könnyen rágható ételeket és italokat kell fogyasztania. Kerülje a kemény, ropogós ételeket, a forró italokat és az alkoholt.

6. Mikor mehetek vissza dolgozni a bölcsességfog eltávolítása után?

A legtöbb ember 1-2 nap múlva visszatérhet a munkába, de ha fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal, előfordulhat, hogy több időre van szüksége a gyógyuláshoz.

7. Mikor kell eltávolítani a varratokat?

Általában 7-10 nappal a műtét után szoktuk eltávolítani a varratokat, de a pontos időpontot minden esetben egyeztetjük.

8. Mit tegyek, ha vérzést tapasztalok a bölcsességfog eltávolítása után?

Ha a műtét után enyhe vérzést tapasztal, helyezzen egy géztampont a vérző területre, és nyomja össze enyhén 10-15 percig. Ha a vérzés súlyos vagy nem múlik el, forduljon fogorvosához.

9. Mit tegyek, ha fájdalmat tapasztalok a bölcsességfog eltávolítása után?

A műtét után normális, ha némi fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal. Ennek enyhítésére fájdalomcsillapítót és/vagy gyulladáscsökkentőt írunk fel.

10. Mikor forduljak fogorvoshoz a bölcsességfog eltávolítása után?

 

Forduljon fogorvosához, ha a következőket tapasztalja a műtét után:

 • Súlyos fájdalom vagy duzzanat

 • Láz vagy hidegrázás

 • Folyamatos vérzés

 • Szájnyitási nehézség

 • Tartós zsibbadás vagy bizsergés a környező területekben

Készüljön fel bölcsességfoga eltávolítására tudatosan! Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy személyre szabott megoldást biztosíthassunk Önnek!