Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Az édesítőszerek és a fogak: Barátok vagy ellenségek?

Készült: 2023. nov. 28

Mit érdemes tudni a cukorpótlókról és az édesítőszerekről fogazatunk egészségének szempontjából? Cikkünkben leírjuk, hogy használatuk milyen hatással van a fogakra.

A hagyományos cukor hatása a fogak egészségére

Sajnos manapság alig van olyan ember, akinél nem alakult ki fogszuvasodás. A túlzott cukorfogyasztás okozta betegségeken túl (cukorbetegség és szövődményei, elhízás, szívinfarktus stb.), a cukros ételek fogyasztása a fogszuvasodás kialakulásával összefüggésben áll. Azonban ez nem egyik napról a másikra keletkezik, hanem hosszabb folyamat. A szájüregben lévő baktériumok a cukrok elfogyasztásával savakat termelnek, mely marja a fogzománcot, csökken a szájüreg PH értéke. A savak hatására a fogzománcból az ásványi anyag idővel kioldódik, a zománcszerkezet meglazul, így a baktériumok átjuthatnak a fogfelszínen, megindul a fogszuvasodás.

 

Az édesítőszerek típusai: mesterséges és természetes alternatívák. Hatásuk a szájüregi baktériumflórára.

Megkülönböztetünk mesterséges és természetes édesítőszereket, de mi a különbség köztük, melyek ezek az édesítőszerek?

Mesterséges édesítőszerek: szintetikus cukorpótlók, jóval édesebbek, mint a cukor. Előállíthatóak természetesen előforduló anyagokból, gyógynövényekből vagy magából a cukorból is. Leggyakoribb mesterséges édesítőszerek: aszpartám, szacharin, ciklamát, szukralóz.

Aszpartám: kalóriatartalma alacsony, üdítő italok, rágógumik, joghurtok, gyümölcskészítmények édesítésére alkalmazzák, mivel édesítő ereje csökken a hő hatására. 2023. július 14-én az Egészségügyi Világszervezethez (WHO-hoz) tartozó nemzetközi rákkutató intézet, az IARC 2B besorolásba minősítette. Ez azt jelenti, hogy közvetlen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, mely alapján az emberben a rákos megbetegedés kialakulását elősegíti az aszpartám.

Szacharin: kalóriamentes, mely több százszor édesebb a cukornál, hátránya viszont a kesernyés utóíz.

Ciklamát: szintén kalóriamentes, édesebb, mint a cukor, de egészségügyi kockázattal összefüggésbe hozható.

Szukralóz: répacukorból készül, több százszor édesebb, mint a cukor. Nem okoz vércukorszint emelkedést.

Többnyire kalóriamentesek, ezért cukorbeteg és fogyókúrás étrendben is alkalmazhatóak. A mesterséges édesítőszerekből sokkal kevesebb kell ahhoz a cukormennyiséghez képest, amelyet általában egy édességhez vagy kávéhoz használnánk. A legtöbb mesterséges édesítő főzéshez és sütéshez is használható, így szerencsére már a hagyományos recept elkészíthető cukormentes változatban is. Számtalan negatív hír jelent meg a különböző édesítőszerek fogyasztásának veszélyeiről, de az aktuális álláspont alapján korlátozott mennyiségben fogyasztva nem veszélyesek.

Természetes édesítőszerek: Stevia, cukoralkohol – ezen belül a mannit, szorbit, maltit, xilit, eritrit. A stevia-t sütés-főzés során leggyakrabban cukoralkohollal vagy más édesítőkkel kell keverni, hogy a vele készített étel jó minőségű legyen.

A cukoralkoholok olyan szénhidrátok, amelyek természetesen előfordulnak bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, de szintetikusan is előállíthatóak. Nevével ellentétben nem alkoholtartalmúak, valamint édesítőerejük kisebb a cukorénál. A cukoralkoholoknak, az eritrit kivételével van kalóriatartalmuk, de alacsonyabb, mint a cukoré, ezért fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. Az eritrit glikémiás indexe 0, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Méz: az egyik legrégibb természetes édesítőszerünk. Tele van ásványi anyagokkal, aminosavakkal és vitaminokkal, amik a szervezet számára nélkülözhetetlenek.

Stevia, sztívia: az egyik legnépszerűbb természetes édesítőszer. Kalória-és szénhidrátmentes, a glikémiás indexe nulla, fogyókúrázóknak is ajánlott. Nagy az édesítő hatása, sütésálló.

Xilit – nyírfacukor: cukoralkoholból készül, melyet cukorból készítik. Gyümölcsökben és zöldségekben van jelen a belőle kivont cukoralkohol színtelen, vízben jól oldódó vegyület.  Növényekben is megtalálható, például a nyírfa rostjaiból állítják elő, innen ered a nyírfacukor kifejezés. Ellentétben a cukorral, a kalóriatartalma alacsonyabb, a vércukorszintet csak minimális mértékben emeli, glikémiás indexe 7. Felhasználása ugyanaz, mint a cukornak.

Eritrit: cukoralkohol, az érett gyümölcsökben található meg. Kalóriamentes, nem emeli a vércukorszintet, glikémiás indexe 0. Cukorbetegek és diétázók bátran fogyaszthatják. Nincs fogkárosító hatása, mint a cukornak, mert a szájunkban élő baktériumokat nem táplálja.

 

Az édesítőszerek fogakra gyakorolt közvetlen hatásai

Míg a cukor tápláló közeget biztosít a szájban élő káros baktériumoknak, ami fogszuvasodáshoz vezethet, az édesítőszerek nem, hogy nem táplálják a káros baktériumokat, de gátolhatják azok szaporodását is. Bizonyos édesítőszer, mint a xilit, jótékony hatással van a szájhigiénére, csökkenti a Streptococcus mutans baktériumok számát a szájüregben, ami a fogszuvasodás egyik fő okozója. Továbbá, az édesítőszerek fokozhatják a nyáltermelést, ami szintén fontos a szájhigiénia szempontjából. A fokozott nyálelválasztás a savas PH-t semlegesíti és segíti az ásványi anyagok visszaépülését a zománcba.

Fontos megemlíteni, hogy bár az édesítőszerek hasznosak lehetnek a fogak egészségének megőrzésében, nem helyettesítik a rendszeres és alapos fogmosást, valamint a fogászati ​​ellenőrzéseket. A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésében, attól függetlenül, hogy az ember édesítőszereket használ-e vagy sem. Az édesítőszerek használata tehát kiegészítő eleme lehet a fogak egészségének megőrzésének, de önmagukban nem elegendőek a teljes körű védelemhez!

Cukorpótlóknak és az édesítőszereknek vannak olyan fajtái, amelyek csökkentik a káros baktériumok szaporodását, ezáltal a savtermelést és a fogszuvasodás kockázatát, például a rágógumiban lévő xilit vagy eritrit. Emiatt hívhatjuk akár „fogbarát” édesítőszereknek is.

 

Az édesítőszerek szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

Az ideális édesítőszer fogászati szempontból az, amely által nem csökken a szájüregben a PH érték, nem bomlik savvá, ezáltal a fogzománc szerkezetét sem roncsolja. A cukorpótlók hatására a lepedék nem tapad meg olyan mértékben, hogy az káros legyen, így a fogszuvasodás nem indul meg. Ilyen például az eritrit, nyírfacukor, maltit. Természetesen a fogkímélő édességek mellett is ugyanúgy szükséges a fogmosás, a rendszeres fogápolás! Cukros üdítő vagy étel fogyasztása után egy ragadós lepedék alakul ki a fogainkon. Ezeket a szénhidrátokat a szájüregben lévő baktériumok elkezdik lebontani, mely végén sav keletkezik. Az édesítőszereknél más a helyzet, mert a baktériumok nem bontják tovább, így nem keletkezik a folyamat végén sav, mely a fogzománc károsodásáért és fogszuvasodásért felel.

 

Édesítőszerek szerepe a mindennapokban

A megfelelő édesítőszer kiválasztásához érdemes utána járni, szakemberrel konzultálni. A mesterséges és természetes édesítőszerek ugyan segítenek a fogyásban, súlytartásban, de önmagukban nem csodaszerek. Bár édesek, emésztés szempontjából más jellegűek, mint a cukor, ezért az étrendbe fokozatosan kerüljön bevezetésre. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést és puffadást okozhatnak, mert az elfogyasztott mennyiség 20-25 százaléka szívódik fel. Egyénenként változó, hogy kinél, mekkora mennyiség okoz emésztési gondokat. Amennyiben az édesítőszer használatával gyomortáji panaszok keletkeznek, csökkenteni kell a mennyiséget vagy el kell hagyni a fogyasztását, majd fokozatosan hozzá kell szoktatni a szervezetet. Az optimális egészség és kívánt testsúly eléréséhez a cukorpótlók használata mellett ajánlott növelni a zöldségek és fehérjék bevitelét, valamint naponta legalább 20-30 perc mozgást beiktatni az életmódba. Fontos kerülni a túlzott savas és cukros italok fogyasztását, azonban nem szükséges teljesen elhagyni ezeket, ésszerű mennyiségben fogyasztva ezek is elfogadhatóak. Emellett, a cukor helyettesítők használata esetén is legalább naponta kétszeri fogmosás és fogselyem használata javasolt a szájhigiénia optimális fenntartásához.

 

Szájhigiéniai tanácsadásra időpontot kérhet az érdi vagy 17-ik kerületi magánrendelőnkbe!