Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


A fognyaki kopás jelei és kezelési lehetőségei

Készült: 2023. júl. 28

A fognyaki kopás kevésbé ismert, de annál gyakrabban előforduló fogászati probléma. Korai tünete, hogy a fogból kicsit több látszik ki, mintha nagyobb lenne, és előfordulhat a felszínén bemélyedés. Cikkünkben leírjuk, hogyan ismerhetőek fel kialakulásának jelei és miként előzhető meg egy kis odafigyeléssel.

Mi a fognyaki kopás?

A fognyaki kopás kevésbé ismert, de annál gyakrabban előforduló fogászati probléma. A fog koronájának és gyökerének találkozását nevezzük fognyaknak. Az élettani idősödés, valamint fogínybetegségek vagy mechanikai sérülés hatására (leggyakrabban a túlzottan erős fogmosás valamint a nagyon kemény fogkefe miatt) az íny visszahúzódik, a dentin lekopik, az előbukkanó fognyakak pedig érzékennyé válnak. A fognyaki kopás egy olyan folyamat, amely során a fogak ott „kopnak” el, ahol találkoznak a fogínnyel.

 

Hogyan ismerjük fel a fognyaki kopást? A fognyaki kopás korai jelei

Ez a fogászati probléma sokszor tünetmentes és a fogorvos veszi észre a vizsgálatnál. A legelső tünet, amivel általában fogorvoshoz szoktak fordulni az, hogy a fogból kicsit több látszik ki, emiatt nagyobbnak tűnik és lehet rajta egy kis bemélyedés. Később ez egyre látványosabb, akár olyan mély is lehet, hogy a körmünket is bele tudjuk akasztani. A fogak elvékonyodnak és kisebb védőréteggel rendelkeznek emiatt a hidegre-melegre való érzékenység és fájdalom is előfordulhat. Sokan összekeverik a fogszuvasodással, azonban úgy tudjuk tőle megkülönböztetni, hogy a kopásnál nem jelenik meg sötét folt a fogon.

 

Mi okozhatja a fognyaki kopást?

Sajnos több tényező is okozhatja és gyakran ezek együttes hatása eredményezi a fognyaki kopást. A savas ételek és italok károsíthatják a fogzománcot és elősegíthetik a probléma kialakulását. Pl.: citrusfélék, üdítők, savanyúságok, gyümölcslevek, kávé, tea. Okozhatja még erős harapás/szorítás és fogcsikorgatás, mely a fogsor összeszorításával és dörzsölésével jár, ilyenkor ék alakú kitörések is előfordulhatnak. Ritkán, de előfordulhat fogorvosi beavatkozások után, mint a gyökérkezelés, valamint a helytelen fogpótlások miatti nem megfelelő fogsor illeszkedése. Erős, durva sörtéjű fogkefe használata és helytelen fogmosási technika pl.: nagy intenzitással való fogmosás vagy hiányos fogmosás miatt a fogkő kialakulása is visszahúzódást okozhat.

 

Az otthoni gondozás szerepe a fognyaki kopás kezelésében

A fognyaki kopás megelőzésében alapvető eszköz a megfelelő fogkefe. A fogkefe választásánál fontos szem előtt tartani, hogy túlzottan kemény sörtéjű fogkefe használata növelheti a fogzománc károsodásának kockázatát. A legjobb választás egy puha sörtéjű fogkefe, amely képes alaposan eltávolítani a lepedéket és a baktériumokat anélkül, hogy károsítaná a zománcot és az előbukkanó dentint. Az elektromos fogkefék szintén jó választásnak bizonyulhatnak, mivel általában hatékonyabban tisztítanak a manuális fogkefékhez képest, és sok esetben beépített nyomásszabályozóval rendelkeznek, amely megakadályozza a túlzott erő alkalmazását a fogmosás során.

Másik fontos eszköz a fluoridos fogkrém. A fluorid segít erősíteni a fogzománcot, csökkentve ezzel a kopás és a leépülés kockázatát. Amellett, hogy a fluoridos fogkrémek erősítik a fogzománcot, segítenek csökkenteni a fogszuvasodás kockázatát is. A fogápolási rutinját érdemes kiegészíteni alkoholmentes szájvízzel és fogselyemmel is. A szájvíz segít eltávolítani a baktériumokat a fogak közötti helyekről és a nehezen elérhető területekről, míg a fogselyem használata segít megelőzni a fogközökben felhalmozódó lepedék okozta problémákat, amelyek szintén hozzájárulhatnak a fognyaki kopáshoz.

 

Hogyan előzhetjük meg a fognyaki kopást?

Általánosságban igaz, hogy minden problémát sokkal könnyebb megelőzni, mint a kialakulása után kezelni. Ahogyan a legtöbb fogászati gondot, úgy a fognyaki kopást is megelőzhetjük a rendszeres és alapos fogmosással, a megfelelő szájhigiéné fenntartásával. Van azonban néhány dolog, amire kifejezetten figyelnünk kell:

 

  • Puha kefék használata:

Válasszunk puha vagy közepesen lágy sörtéjű fogkefét, mely kevésbé sérti az ínyt, így elkerülhetjük a felesleges sérüléseket!

  • Óvakodjunk az erősen savas ételek és italok fogyasztásától:

A cukros üdítők, magas cukortartalmú, savas ételek károsíthatják a fogzománcot és nagyban hozzájárulhatnak a fognyaki kopáshoz.

  • Megfelelő fogkrém használata:

Válasszunk olyan fogkrémet, amely tartalmaz fluoridot, mert ez segíthet megerősíteni a fogzománcot és védelmet nyújt a kopás ellen!

  • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés:

Járjunk rendszeresen fogorvoshoz, hogy ellenőrizhessük a fognyak állapotát és időben felismerhessük a kopás jeleit! A korai szakaszban történő diagnosztizálás és kezelés segíthet megakadályozni a súlyosabb problémák kialakulását.

  • Használjunk rágótablettát vagy rágógumit!

Az olyan cukormentes rágótabletták vagy rágógumik, amelyek xylitolt tartalmaznak, segíthetnek a nyáltermelésben és védelmet nyújthatnak a fogaknak.

  • Csökkentsük a stresszt!

A fognyaki kopás összefügghet a fogak fogcsikorgatásával vagy a fogak összeszorításával, amely a stressz következménye lehet.

 

A fognyaki kopás felismerése és diagnosztizálása a fogorvos feladata. Amennyiben a fent említett tünet bármelyikét tapasztalja, kérjük, keresse fel rendelőnket, ahol szakképzett fogorvosaink megvizsgálják fogait és segítséget nyújtanak a megfelelő kezelésben és védelemben!