Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


A fogászati gócok és a fog eredetű gyulladások

Készült: 2023. aug. 29

A fogászati góc olyan terület a szájban vagy a fogakban, ahol fertőzés vagy gyulladás található. Ezt a szervezet nem tudja teljesen kiüríteni vagy meggyógyítani, így a góc hosszú ideig fennállhat. Cikkünkben leírjuk, milyen jelek utalhatnak rá, és hogyan tudjuk kezelni.

A fogászati góc jellemzői

A fogászati góc olyan terület a szájban vagy a fogakban, ahol fertőzés vagy gyulladás található. Ezt a szervezet nem tudja teljesen kiüríteni vagy meggyógyítani, így a góc hosszú ideig fennállhat. Sok esetben, anélkül van jelen a szervezetben, hogy a beteg különösebb tüneteket észlelne. Előfordul viszont, hogy olyan egészségügyi problémát okoz, mint például a szív-, cukor- vagy autoimmun betegség.

A kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelően kezelt fogászati betegség, ami lehet akár fogszuvasodás, foggyökér gyulladás, vagy egy nem teljesen gyógyult foghúzás is. A kezeletlen gócok baktériumok és toxinok forrásai lehetnek, amelyek bekerülhetnek a véráramba és károsíthatják a test más részeit.

 

A fogászati góc kezelése általában fogorvosi beavatkozást igényel. Ez lehet foggyökér-csatorna tisztítás, antibiotikumos kezelés, vagy a problémás fog eltávolítása. A legjobb megoldás azonban a megelőzés, amely magában foglalja a rendszeres fogászati ellenőrzéseket és az alapos szájhigiéniai rutint.

Az egészséges szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi látogatások kulcsfontosságúak a megelőzésben, hiszen komoly egészségügyi problémák is jelentkezhetnek a tünetek elhanyagolása esetén.

 

 

A fog eredetű gyulladások

A fogakat érintő fertőzés okozhat például fogszuvasodást, fogkövet, fogágybetegséget vagy foggyökér gyulladást. Ezek a betegségek a fogat és a körülötte található szöveteket károsítják, ami fájdalmat, duzzanatot és egyéb kellemetlen tüneteket okoz.

A fogszuvasodás a baktériumok által termelt savak miatt alakul ki, amelyek elpusztítják a zománcot. Ha a szuvasodás nem kezelt, mélyebbre hatolhat, elérve a dentint, majd a pulpát, ami fájdalmat és gyulladást okoz.

A fogkő a plakk felhalmozódása miatt alakul ki, ami irritálja a fogínyt és fogágybetegséget okoz. A súlyosabb formája a parodontitis, ami végül a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A foggyökér gyulladás a fog belsejében, a gyökércsatornában lévő infekció eredménye. Ez a fertőzés általában akkor fordul elő, amikor a fogszuvasodás mélyen behatol a fogba, elérve a pulpát.

 

Milyen esetekben érdemes arra gondolni, hogy fogászati góc áll a háttérben? 

 

- krónikus vesegyulladás

- erős és rendszeres fejfájás

- légzőszervet érintő betegségek (COPD,  aspirációs pneumónia, tüdőtályog)

- emésztőrendszert érintő betegségek (gyomorfekély, nyombélfekély, Crohn-betegség)

- idegrendszert érintő betegségek (agyhártyagyulladás, memóriazavarok)

- látszólag indokolatlan sportsérülés

- hajhullás, ami foltokban jelentkezik

- bőrpanaszok (például ekcéma, pikkelysömör)

- allergiás tünetek (bőrpír, bőrkiütés)

- szív- és érrendszeri betegségek

- koraszülés

- májtályog

 

Hol alakulhat még ki góc a szájüregen kívül?

Amikor a gócbetegségekről van szó, érdemes megemlíteni, hogy nem csak a szájüregben és a fogak körül alakulhatnak ilyen jellegű gyulladások. Az orrmelléküreg, a középfül, a mandula, a petefészek, az epehólyag, a vakbél, vagy a prosztata gyulladásaiból kiindulva okozhatnak a gócok másodlagos megbetegedéseket, melyek jellege attól függ, hogy milyen kórokozó (baktérium, vírus, gomba stb.), melyik szervben telepszik meg.

 

A fogászati góc kialakulása

A fogászati góc kezdetben apró, olyan látszólag ártalmatlan problémának tűnhet, mint a fogszuvasodás, a foggyökér gyulladás vagy a nem megfelelően gyógyult foghúzás. Ilyenkor a test immunválasza nem tudja teljesen kiüríteni a fertőzést és ennek következtében a gyulladás tartóssá válik és góccá alakul.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor anélkül válik krónikussá egy ilyen betegség, hogy az érintett bármilyen különösebb tünetet érzékelne. A gyulladt területről származó baktériumok és toxinok a szájüregen át könnyedén a véráramba kerülhetnek, ami egészségügyi komplikációkat idézhet elő a szervezet más területein.

 

A megelőzés tekintetében az egyik kulcsfontosságú tényező a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzések. Ha annak a lehetősége merülne fel, hogy érintettek lehetünk ebben a tünetegyüttesben, akkor minél előbb orvosi konzultáció javasolt, a további komplikációk elkerülése érdekében.

 

Fogászati góckutatás

A fogászati góckutatás olyan diagnosztikai eljárás, melynek célja azon gyulladásos területek felderítése a szájüregben, amelyek potenciálisan káros hatással lehetnek a páciens általános egészségére. Az eljárás során speciális diagnosztikai eszközöket, például röntgenfelvételeket vagy fogászati CBCT-t használnak a rejtett fertőzések azonosítására. Kezelésük elengedhetetlen az általános egészség javítása és a távoli szövődmények megelőzése érdekében. A fogászati góccal élők gyakran keresnek fel, a másodlagos betegségükkel kapcsolatos szakorvost is. A legjellemzőbb az, hogy a bőrgyógyász, nőgyógyász vagy fül-orr-gégész kéri a fogorvosi szakvéleményt is, mert fogászati góc sejthető a háttérben.

 

A fogászati góc eltávolítása, a kezelés

A góc eltávolítása általában a megbetegedéseket kiváltó fertőzés megszüntetésével valósítható meg. Kezelése kulcsfontosságú az általános egészség megőrzése és a potenciális távoli szövődmények elkerülése érdekében. A terápia része lehet a gyulladt vagy elhalt fogak eltávolítása, gyökérkezelés vagy annak újra kezelése, valamint a fogkő és a fogközi plakk alapos eltávolítása. Egyes esetekben antibiotikumos kezelésre is szükség lehet a fertőzés terjedésének megállítására. Talán kevésbé akut problémák, de a fogínygyulladás és a parodontális betegségek kezelése is létfontosságú a fogászati gócok megelőzése és kezelése szempontjából. A rendszeres fogászati ellenőrzések segítenek a korai felismerésében és a megfelelő kezelési stratégia kidolgozásában.