Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Tévhitek a fogszabályozásban

Készült: 2021. szept. 20

Ha a fogszabályozásra gondolunk, sok elrettentő dolog jut eszünkbe, pedig ezek egy része nem is igaz.

1. tévhit - A fogszabályozás mindig foghúzással kezdődik
Nem igaz,  mert fogeltávolításra csak akkor kerül sor, amennyiben ez elkerülhetetlen a fogszabályozó kezelés sikeréhez. Ma már lézetnek olyan technológiák, amelyek használatával elkerülhető a foghúzás.

2. tévhit - A bölcsességfogakat mindig el kell távolítani fogszabályozás előtt 
Nem igaz, ezek eltávolítására csak indokolt esetben van szükség. A fogszabályozó kezelést egy személyes konzultáció, állapotfelmérés előzi meg, amelyen a szakorvos megállapítja és a kezelési tervben rögzíti a kezelést megelőző szükséges lépéseket.

3. téviht - A fogszabályozás fogszuvasodást okoz
Nem igaz. A nem megfelelő szájhigiénia okoz fogszuvasodást. A fogszabályozó készülék viselése fokozza a fogszuvasodás veszélyét, ám ezt megfelelő tisztítással kezelni lehet. A fogmosás minden étkezés után nagyon fontos, ezért ajánlott egy kis fogkefét magunkkal hordani, amivel bárhol fogat moshatunk. Azonban ha egyáltalán nincs lehetőségünk fogmosásra, akkor legalább öblögessünk többször vízzel vagy szájvízzel, hogy az ételmaradékot lemossuk a fogakról. Sokan könnyebbnek találják a fogmosást elektromos fogkefével melyhez kapható olyan fej, ami speciálisan fogszabályzóhoz lett kialakítva, így könnyebben befér a fogszabályzó réseibe. Természetesen hagyományos fogkefét is választhatunk, melynek U vagy V alakú a sörtéje, ezáltal hatékonyabban tisztít, de emellett számos speciális fogkefe is kapható a fogszabályzó tisztításához. Fogselymek közül azokat részesítsük előnyben, amelyek befűző résszel rendelkeznek, ezekkel az ételmaradék könnyebben távolítható el.

4. tévhit - A gyermekek fogszabályozásának megkezdéséhez meg kell várni amíg a gyerek összes csontfoga kinő
Nem igaz, mert az ideális állapot a gyermekek fogszabályozó kezelésének elkezdéséhez az ún. vegyes fogazat, amikor tej és csontfogakkal is rendelkeznek már. Jó tudni, hogy annál jobb, minél hamarabb ellenőriztetjük gyermekünk fogait fogszabályozó szakorvossal. Legkésőbb 7-8 éves korában vigyük el szakemberhez. A korai vizsgálat feltárhatja a szülők számára nem észrevehető problémákat, így nagyobb esélyt biztosít a hatékony kezelésre, lehetőséget ad a problémák súlyosbodásának megelőzésére.

5. tévhit -  A fogszabályozás eredményessége az orvos felelőssége
Nem igaz, mert a fogszabályozó kezelés sikere az orvos és a páciens együttműködésén múlik. A páciensnek fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiénia mellett a megfelelő táplálkozásra is. Ügyelni kell arra, hogy a fogszabályozó készülék ne sérüljön, ne törjön el, vagy a felragasztatott tappancsok ne váljanak le, hiszen ez nagyban hátráltatja a kezelés menetét, eredményességét.  Ennek érdekében kerüljük a kemény ételeket, például a répa rágcsálását például hagyjuk későbbre. A kedvenc karamellás csokoládéról is le kell mondani egy időre, a ragadós ételeket kifejezetten kerülni kell.

A fogszabályozó sínek viselése pedig kizárólag a páciensen múlik. Ha kevesebb, mint napi 18-20 órát hordja a készüléket a beteg, az eredmény sem a terveknek megfelelően alakul majd. 

6. tévhit - Ha fémallergiám van, nem viselhetek fogszabályozót
Nem igaz, mert léteznek fémmentes fogszabályozó eljárások, amelyek mindenki számára megoldást nyújthatnak.

Ilyen például a kivehető átlátszó sínekből álló készülék is. Azt, hogy megoldást jelent-e a Clear Aligner, szakorvos dönti el egy személyes konzultáció alkalmával. 

  • -Szinte láthatatlan 
  • -Fém allergia esetén is használható
  • -A végeredmény a kezelést előtt látható a digitális technológiának köszönhetően
  • -Étkezéskor kivehető
  • -Eredményessége a napi hordási időtől függ, 18-20 órát szükséges viselni a kívánt eredmény érdekében