Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Otthoni fogfehérítés kontra professzionális módszerek

Készült: 2018. szept. 21

Az alapvető tévhit, miszerint a fogfehérítés káros mellékhatásokkal jár, már egy ideje megdőlni látszik. Mára kísérletekkel és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott tény: ha szakmai szabályokat maradéktalanul betartják, nincs káros mellékhatása a fehérítésnek.

Hosszú időn keresztül a leggyakrabban használt házi fogfehérítés módszer a szódabikarbóna használata volt. Miért nem ajánlatos mégsem ennek a hétköznapi, szinte minden háztartásban megtalálható szernek a használata? Az apró szemcsék dörzsölés közben karcolják, érdesítik a fog felszínét. Így- bár rövid az eljárást követően valóban fehérebbnek tűnhet a mosolyunk- az érdes fogfelszínen sokkal nagyobb eséllyel megtapadnak a szennyeződések.

Az internetet böngészve mai is találkozhatunk olyan bejegyzésekkel, melyek epret, citromlevet, egyéb hasonló praktikákat javasolnak a hőn áhított fehér fogak elérésére. Bizonyítható, hogy ezek a savas anyagok bizonyos mértékig lemarják az elszíneződést, ám ezzel együtt a fogak ásványi anyagát is oldják, ami pedig kémiai roncsolódáshoz, a fogak ellenálló képességének drasztikus csökkenéséhez vezetet, hova továbbá akár ínygyulladást is okozhatnak.

A médiumoknak hála fehérítő hatású fogkrémek reklámjaival nap mint nap találkozhatunk. Bár terméktípustól függően aránylag hamar elérhető javulás a fogak árnyalatában, ám a professzionális, rendelői körülmények között, orvosi technikával végzett fogfehérítés kezelést egyetlen fogkrém sem képes helyettesíteni.

A fogorvosi rendelőkben a fehérítési eljárás során kb. 35 százalékos hidrogén-peroxidot használnak az eljáráshoz Ezek az anyagok a felszabaduló oxigén segítségével fejtik ki hatásukat, ami oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, így fehérítve azokat. Az azonos hatóanyagú, gél alapú vagy matrica formájú bolti termékek peroxidtartalma csupán 6 %, ez a koncentráció az Európai Unióban engedélyezett. Így látványos és hosszan tartó csodát ezektől az eljárásoktól sem várhatunk.

Tehát a végeredmény tartóssága is a fogorvos, vagy dentálhigiénikus által végzett eljárás mellet szól: lényegesen hosszabb távon biztosítja a kívánt eredményt, ha szakemberhez fordulunk a ragyogóbb mosolyért. Akár 1,5 – 2 év is eltelhet, mire ismételni szükséges a kezelést.