Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Mire kell figyelni gyökérkezelt fog esetében?

Készült: 2021. jún. 7

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha fog belső részében található kamrában (pulpa) valamely oknál fogva elszaporodnak a baktériumok, így gyulladás alakul ki. Ekkor ki kell tisztítani a fog üregrendszerét és gyökereit, majd ideiglenes, végül pedig végleges gyökértöméssel lezárni a megnyitott fogat.

  1. A gyökérkezelés utáni fájdalom néhány nap múlva megszűnik

A kezelés utáni tompa fájdalom általános jelenség, amely az orvos által javasolt gyógyszerekkel csillapítható. Ha azonban néhány nap után nem sem múló éles vagy lüktető fájdalmat tapasztalunk, esetleg három-négy nap után is felduzzadt az arcunk, forduljunk orvosunkhoz! Ezek jelezhetik egy feltáratlan gyökércsatorna meglétét vagy egy újabb, eddig lappangó gyulladás felerősödését.

 

  1. Gyökérkezelés utáni étkezés, folyadék fogyasztás

Közvetlenül a kezelés után ne együnk semmit! Várjuk meg, amíg helyi érzéstelenítő hatása elmúlik, majd utána puha ételekkel kezdjük az étkezést, lehetőleg kisebb falatokban. Figyeljünk, hogy a gyökérkezelt fog oldalán ne rágjunk! A ragacsos ételek, a rágó kilazíthatják az ideiglenes tömést, amelynek részleges, vagy teljes kiesése után ételmaradékok kerülhetnek a fogbélbe, újabb gyulladást eredményezve.

A gyökértömés után két órával elkezdhetjük a folyadékbevitelt, kizárólag szénsavmentes víz formájában. Ezután a megfelelő vérkeringés elérése érdekében ajánlott a bő folyadékfogyasztás, amely segíti a gyorsabb felépülést.

Kerüljük a cukros italokat, a kávét, a teát, az alkoholt! Ezek savas közeget teremtenek szánkban kedvezve a baktériumok elszaporodásának.

 

  1. Gyökérkezelés utáni szájhigiénia

Általános szabály, hogy a teljes gyógyulásig fordítsunk több figyelmet fogaink tisztán tartására! Még többet tehetünk a gyors regenerálódás érdekében, ha gyökérkezelés után lecseréljük régi fogkefénket, lecsökkentve ezzel is az újabb gyulladás kialakulásának kockázatát! Kúraszerűen használhatunk szájvizet, amely szintén segít a meglévő gyulladt terület kezelésében. A szájvíz összetételét illetően, kérjük ki fogorvosunk tanácsát!

 

Szolgáltatásaink - Gyökérkezelés

Gyökérkezeléssel kapcsolatos konzultációra kérjen időpontot Budapesten a 17 kerületben lévő fogászati rendelőnkbe vagy az Érden működő fogászati magánrendelőnkbe!