Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Milyen időközönként érdemes fogkőeltávolítást végezni?

Készült: 2022. júl. 18

Azon kívül, hogy a legtöbben általában érzik, ha fogkőréteg rakódik le a fogaikra, ennél bővebb információval csak kevesen rendelkeznek. A fogkő tulajdonképpen kikristályosodott ételmaradék, lepedék. Színárnyalatai változatosak: fehértől a sárgáig, barnától a feketéig terjedhetnek. Általában a fogíny szélénél alakul ki, de a fogínyen kívül is felbukkanhat. A legfőbb probléma, hogy nagymértékben hozzájárul a fogínygyulladáshoz.

A folyamatosan duzzadt, irritált fogíny előbb vagy utóbb felhúzódik, így idővel fokozódhat a fogínysorvadás veszélye is. Tehát még akkor sem érdemes félvállról venni ezt a kérdést, ha aktuálisan, érzés szerint nem tűnik olyan zavarónak a helyzet. Nehéz az állapotot megítélni, főleg azért, mert nem csak látható helyeken rakódhat le a cseppet sem kívánatos lepedékréteg. Éppen ezért azt megjósolni, hogy pontosan mekkora a gond, szinte lehetetlen. Nem véletlen, hogy évente kétszer minimum érdemes fogkő eltávolításra bejelentkezni, mert ez a feladat otthon, házi módszerekkel, kapirgálással nem megoldható! Sőt komoly következményekkel járhatnak a kétes próbálkozások. A fogíny súlyosan megsérülhet, bevérezhet, még jobban begyulladhat, így akár a fogak egészsége is kockára tehető.

De hogyan alakul ki egyáltalán a fogkő?

A fogkő képződése egyszerűen leírható. A lepedékbe ásványi anyagok kerülnek, amitől az megkeményedik, kikristályosodik. A felnőttek majdnem száz százalékát érinti ez a gond, amit azért betegségnek túlzás lenne titulálni, de az tény, hogy a lepedék érdes felületén a baktériumok határozottan szeretnek megtapadni. A fogíny gyulladása idővel fogágyi gyulladássá súlyosbodhat, amit hiba lenne megvárni.

Akkor marad a beletörődés?

Nem egészen! Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fogkő képződése nem egyszer egyéni sajátosság, azaz előfordulhat, hogy van, akinek nagyobb hajlama van rá. Mindenesetre a rendszeres, alapos fogmosás a kiindulási pont. Aztán az évente minimum kétszeri fogorvosi ellenőriztetés a másik pillér, ami elengedhetetlen a száj higiéniájának megőrzéséhez.

Hogy is zajlik mindez?

Sokan tartanak a fogkő eltávolításától, pedig szükségtelen az aggodalom. A vízhűtéses ultrahangos készülékkel kíméletesen búcsú inthető a lerakódásoknak. A legapróbb szennyeződéseket pedig szükség esetén a fogászati homokfúvó képes eltávolítani, miközben a fogak elszíneződése is a múlt homályába utasítható.

A fogkő eltávolítás ára hozzávetőleg megegyezik egy fogtömés árával. Évente két alkalommal érdemes számolni vele, hiszen hatékonyság szempontjából ez a gyakoriság az ideális.

A fogkő leszedése hosszadalmas folyamat?

Egy cseppet sem. Az ultrahangos fogkő eltávolítás nem csupán eredményes, kíméletes, de egy óra leforgása alatt elvégezhető, miközben a fájdalommentesség garantált. Ezt nem véletlenül hangsúlyozzuk ki: sokan azért tartózkodnak a rendszeres ellenőrzéstől, mert félnek az esetleges fizikai nehézségektől. Ám ez egy alaptalan szorongás, aminek a réme az első pozitív tapasztalat után örökre száműzhető.

A fogkő eltávolítás Budapesten a 17 kerületben lévő fogászati rendelőnkben és az Érden működő fogászati magánrendelőnkben is kiváló választás. Kétféle kezelési eljárás áll az érdeklődők rendelkezésére: polírozással vagy homokfúvással kombinált fogkő eltávolítás. A homokfúvásos fogkőeltávolítás egy olyan eljárás, amelyhez dentálhigiénés tanácsadás is társul. Ilyenkor homokfúvással az apró, nehezen hozzáférhető helyeken található fogköveket és az elszíneződéeket is el tudják távolítani, így még alaposabb tisztítás érhető el. A kezelést követően pedig egy dentálhigiénikus szakember személyre szabott tippeket ad, amelyek segítenek, hogyan lassítható a fogkő kialakulása megfelelő fogápolással.