Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Diasztéma, avagy a fogak közötti rés kezelési lehetőségei

Készült: 2023. okt. 30

Mi a diasztéma? Miért nem csak esztétikai probléma? Mikor érdemes kezelni és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

Mi az a diasztéma és miért alakul ki?

A diasztéma a fogak közötti rés, amely általában az első két felső metszőfog között a leggyakoribb. Számtalan oka lehet, többek között örökletes tényezők, de bizonyos esetekben később is kialakulhat, például, ha a nyelvgyök előre nyomja a fogakat. Gyerekkorban az ujjszopás, valamint az ajakfék lenövése is hozzájárulhat a rések megjelenéséhez. Fogváltás során legtöbbször átmeneti hézagokról van szó, beavatkozás nem szükséges. A fogak közötti hézagok gyakran azért jelennek meg, mert a fogak kisebbek, mint az állkapocs, így nem töltik ki a rendelkezésre álló helyet. Foghiány is okozhat réseket, hiszen a meglévő fogak a hézag felé elmozdulnak, így rések jönnek létre a többi fog között is.

 

A fogak közötti rés nem csak esztétikai probléma

Bár a két metsző fog közötti rést sokan bájosnak találják, az oldalsó vagy hátsó fogaknál már rágás zavar, egyéb panaszok is kialakulhatnak. A fogak közötti nagyobb hézagok nehezíthetik az étel őrlését, ami emésztési problémákhoz vezethet. A fogak közötti hézagok befolyásolhatják a beszédhangok képzését, különösen az "s", "z" és "th" hangoknál, amiért ezek a hangok nem megfelelően hangozhatnak el. A diasztéma megléte azt is jelentheti, hogy a fogak nem támaszkodnak megfelelően egymásra. Ennek eredményeként a fogak elmozdulhatnak, további fogazati problémákat okozva. A nagy hézagok miatt az íny jobban ki van téve az ételmaradékoknak és lepedékeknek, ami ínygyulladáshoz és egyéb ínybetegségekhez vezethet.

 

Milyen korban érdemes elkezdeni a diasztéma kezelését?

A fogszabályozást kisiskolás (6-7 éves) korban érdemes elkezdeni, ilyenkor akár elég éjszakai kivehető fogszabályozót alkalmazni, mellyel könnyen és hatékonyabban kezelhetők a még növekedésben lévő állcsontok. Az esetleges problémák korai észlelése és kezelése súlyosabb fogászati problémák kialakulását előzi meg.

Komoly fogazati eltérés, rendellenesség esetén kamaszkorban (12 év körül), már rögzített készülék kerül felhelyezésre, melyek olyan fogmozgatásokat is lehetővé tesznek, amik kivehető készülékkel nem hatékonyak.

Manapság egyre gyakoribb, hogy felnőttkorban, akár 40 év felett kezdődik a kezelés. Felső korhatár nincs a fogszabályozásban, de fontos tudni, hogy minél hamarabb fordul a páciens szakemberhez, annál hatékonyabb a kezelése!

 

A diasztéma kezelésének modern módszerei

A fogak közötti rés eltüntetése többféle fogászati kezeléssel is megoldható: fogszabályozással, héjakkal, kompozit felépítéssel, vagy akár fogpótlással is. A kezelési módszerek választása a pácienstől és a probléma súlyosságától függ.

 

Fogszabályozással a fogak közötti rés megszüntetéséért

Fogszabályozó kezelés az egyik leggyakoribb módszer a fogak közötti rés kezelésére, különösen tinédzserkorban. A fogszabályozók összehúzzák a fogak közötti réseket és a fogsort egyenletesen rendezik. A különböző fogszabályozó készülékekkel a fogak a megfelelő pozícióba mozgathatóak, így csökkentve a köztük lévő réseket. Ma már a fogszabályozó készülékek számos típusa létezik, köztük a hagyományos fémből készült fogszabályozók, az esztétikus porcelán eszközök vagy a teljesen diszkrét láthatatlan fogszabályozók. A kívánt eredmény az eset komplexitásától függően akár néhány hónap vagy 1-2 év alatt érhető el. A fogszabályozóval végzett kezelés hosszú távon meghozza az eredményeket és javítja a fogak megjelenését, amennyiben szükséges visszarendezi az állkapcsot a megfelelő pozícióba, valamint segít az egészséges harapás kialakításában is.

 

Kompozit felépítés - a tökéletes mosolyért

A kompozit tömőanyaggal történő felépítés rendkívül hatékony és a fogszabályozáshoz képest gyorsabb megoldást nyújthat a fogak közötti rések zárására. Az eljárás során a fogorvos kompozit tömőanyagot helyez a fogak közé, a szükséges felületekre, hogy azokat természetesen és esztétikusan töltse ki. A kezelés előnye, hogy alkalmazásával a fogakkal megegyező színű és rendkívül jól illeszkedő pótlás készíthető, amely a szakavatott szemnek is sokszor láthatatlan. Az eljárás a porcelán héjak használatához képest kissé időigényes, de szép, esztétikus megoldást nyújt.

 

Porcelán héjak alkalmazása

A porcelán héjak ideális megoldást kínálnak a fogak közötti rések kezelésére. A porcelán héjak vékony porcelán lapok, amelyeket a fogak elülső felületére ragasztanak. A héjak felhelyezéséhez a fogakat minimálisan lecsiszoljuk a jobb illeszkedés érdekében. Ezt követően lenyomatot veszünk, amely alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti a porcelán héjakat. Amikor a héjak elkészülnek, már csak fel kell ragasztani őket a fogakra. A helyes rögzítés és a precíz illeszkedés biztosítja, hogy a héjak természetesnek nézzenek ki és tartósak legyenek. A porcelán héjak nemcsak a diasztéma eltüntetésére alkalmasak, hanem a fogak formájának, színének és méretének korrekciójára is.

 

Fogpótlások és koronák szerepe a diasztéma kezelésében

Amennyiben a diasztémát foghiány okozza, akkor az implantátum kiváló megoldást jelenthet. Gyakran előfordul, hogy a hiányzó fog melletti fogak elkezdenek dőlni, ami a teljes fogazat elrendeződéséhez vezet. A túlzott terhelés miatt a fog környezetében lévő csont csökken, így az erős rágással szemben kevésbé lesz ellenálló. Az étel könnyen beszorul a fogak között kialakult résekbe, még akkor is, ha gondosan ápoljuk fogainkat. A megváltozott állapot miatt nagyobb a valószínűsége az észre nem vett fogszuvasodásnak, mely így gyorsan akár foggyökérig terjedhet.

További problémát jelent a hiányzó foggal szemben lévő fog, mely ellenállás hiányában előbb, utóbb elmozdul helyéről. A fognyak ezért érzékennyé válhat, hosszú távon pedig a fog stabilitása is veszélybe kerülhet. Ezen kívül idővel a foghiány területe beszűkül, ami a jövőbeni fogpótlások elkészítését még bonyolultabbá teheti. A foghúzást követően javasolt egy éven belül elvégezni a fogbeültetést, hiszen ez csak elegendő csont mennyiség esetén lehetséges. Ha hosszabb ideig marad üresen a foghiány helye, a csont a rágás hiányában vékonyodni kezd. Évek múlva már csontpótlásra lehet szükség az implantátum beültetés előtt, ami jelentősen növeli a kezelés árát.

A foghiány okozta bedőlt fogak elmozdulásának korrigálásához fogszabályozó kezelés szükséges, amelyet a legjobb, ha már a beültetéssel együtt tervezünk meg.

 

Mennyi idő alatt várható eredmény a különböző kezelési módszerekkel?

A fogak közötti rés kezelési eredményei időben és a választott kezelési módszertől függően változnak. Fogszabályozóval a kisebb rések néhány hónap alatt korrigálhatóak, míg a nagyobb problémák hosszabb ideig tarthatnak, akár 1-2 évig is. Porcelán héjak esetén az eredmények gyorsan láthatóak, általában 2-3 hét alatt elkészülnek, a kompozittal történő felépítés során pedig azonnali javulás észlelhető. Fogimplantátumok esetén a folyamat hosszabb ideig tart, általában 3-6 hónapig, míg az implantátum megfelelően rögzül a csontban. Az időben elkezdett kezelés segítséget nyújt a hatékony és tartós eredmények elérésében.

 

Mi a teendő a sikeres diasztéma zárás után?

A sikeres diasztéma zárás után is fontos folytatni a megfelelő gondozást annak érdekében, hogy az eredmények hosszútávon fenntarthatóak legyenek. A kezelés utáni szakaszt a kezelés módja határozza meg. Fogszabályozás esetében fontos a retenciós készülék viselése, ami megakadályozza a fogak visszarendeződését, valamint ügyelni kell a megfelelő szájhigiénia fenntartására. Porcelán héjak esetében fokozottan kell ügyelni, hogy a héjak és a fogak találkozásánál ne maradjon lepedék, elektromos fogkefe, fogselyem, fogköztisztító kefe használata ajánlott! Az implantátumok beültetése után speciális fogkefe és a szájhigiéniát fenntartó eszközök alkalmazását javasoljuk a fogínygyulladások megelőzése érdekében.

 

A fogak közötti rés kezelése tehát sok tényezőtől függ. Fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a korai problémák észlelése, és az orvosi tanácsok követése. A fogak közötti rés kezelése nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségmegőrzés szempontjából is fontos. Fogszabályozási konzultációhoz kérjük, keresse fel érdi magánrendelőnket, ahol szakorvosaink az állapotfelmérést követően, készséggel készítik el a legmegfelelőbb kezelési tervet Önnek.