Jenei fogászat szolgáltatásai

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Szolgáltatás:


Fogkőeltávolítás

Dentális plakknak nevezzük a fogak és egyéb képletek (tömés, fogpótlás) felszínét borító sárgásfehér színű lerakódást, amelyet vízsugárral nem tudunk eltávolítani (nem összetévesztendő az ételmaradékkal!). Fő tömegét savtermelő baktériumok adják, amelyek a száj pH értékét csökkentik és a fog zománcának ásványait kioldják. A baktériumok folyamatos szaporodásának köszönhetően a dentális plakk mértéke nő és az íny gyulladását okozza. Ilyenkor a lerakódás mellett piros, vérző esetenként fájó íny a panasz.

Legalább napi egyszeri tökéletes fogtisztítás megelőzi az ínygyulladás kialakulását. Összefoglalva, a dentális plakk egy „baktérium társadalom”. A szájüregi baktériumok nem léteznek egyedülálló, egymástól független baktériumként, hanem mindig kisebb vagy nagyobb közösségben élnek és ezek a közösségek minél idősebbek, annál jobban szervezettek és ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben. Minél régebbi a plakk, annál nehezebb eltávolítani.

A fogkő, a fogak felszínére tapadt idősült dentális plakk mineralizációja révén alakul ki, ebből adódóan teljes mértékben a szájhigiéné függvénye. A fogkő, mindig ott alakul ki, ahol a dentális plakk háborítatlanul megtapadhat.

A fogkő színe sárgásfehér, de idővel különböző bakteriális és étel pigmentek elszínezik, így színe a sárgásfehértől egészen a feketéig terjed. A viszonylag friss fogkő sokkal keményebbé, nehezebben eltávolíthatóvá válik. A fogkő előszeretettel alakul ki bizonyos helyeken, mint például az alsó metszők nyelv felőli oldalán, valamint a felső második nagyőrlők arc felőli oldalán. Nagyon elhanyagolt szájhigiéné mellett, minden fog minden felszínét beboríthatja.

A fogkő elsősorban azért jelent veszélyt a fogágyra, mert felszínét mindig friss bakteriális lerakódás borítja és az érdes fogkő felszínét fogmosáskor sem lehet tökéletesen megtisztítani. Fogkő alakulhat ki fix, valamint kivehető fogpótlások kellően nem tisztított felszínein is.

Dentális plakk / fogkő

Ínygyulladás

Fogágybetegség

A dentális plakk / fogkő eltávolítását kézi, illetve gépi eszközzel is végezhetjük. Manapság az ultrahangos gépi eszközzel végezzük a leggyakrabban. A fogkő eltávolítását szakszerűen depurálásnak nevezzük. A depurálás a fogak megtisztítását jelenti, ami magában foglalja a plakk és fogkő eltávolítását, a fogak polírozását és az apróbb elszíneződések eltávolítását. A depurálást fogorvosaink és dentálhigiénikus szakasszisztenseink végzik.

A fogkő eltávolítás többnyire fájdalommentes eljárás. Ha az íny gyulladása előrehaladott, fájdalmas, akkor érzéstelenítés válhat szükségessé. A depurálás kiegészítéseként homokfúvást is alkalmazhatunk, amellyel az apró, nehezen hozzáférhető helyeken található fogköveket is el tudjuk távolítani. Nagymértékű fogkő és erős ínyvérzés esetén előfordulhat, hogy a depurálást két ülésben végezzük.

A kezelés befejező lépéseként polírozást végzünk, amely során egy szemcsés polírozóanyaggal és egy kefével megtisztítjuk, lesimítjuk a fogakat. Ez azért fontos, mert sima felszínen nehezebben tapad meg a plakk, könnyebben megőrizhetjük, optimális szájhigiénénket.

A fogkő eltávolítás célja:

- hozzájárul a gyulladt fogágybetegségek megelőzéséhez

- az íny, illetve fogágy betegségek kezelésének alapvető eleme

- hozzájárul a gyógyult állapot fenntartásához

- esztétikailag kedvezőbb képet eredményez

- segítséget nyújt a páciensnek, a tiszta száj eléréséhez és fenntartásához

 

Félévente keresse fel fogorvosát /dentálhigiénikusát fogkőeltávolítás, ellenőrzés céljából!

 

Időpontot kérhet magánrendelésre az érdi és 17.kerületi fogászati magánrendelőnkben.

 

 Tekintse meg árlistánkat!