Jenei fogászat újdonságai - fogászati hírek

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Fogászati hírek:


Hogyan válasszunk fogkefét?

Készült: 2018. szept. 16

Akár a sarki kisboltból, akár a hipermarketek, drogériák bőséges kínálatából választjuk ki az eszközt a napi fogtisztításhoz, néhány alapszabályt érdemes szem előtt tartani.
Válasszuk a kisebb kialakítású fejjel rendelkező és lekerekített végű darabokat. Miért fontos ez? A kefének hozzá kell férnie a leghátsó fogak legtávolabbi és legeldugottabb pontjaihoz is. Így válik alapos tisztításuk lehetővé.

Még ma is gyakran él a fejekben a tévhit, miszerint akkor teszünk jót fogaink egészségének, ha minél jobban dörzsöljük azokat. A tapasztalat pont az ellenkezőjét igazolja. Választásunk inkább a közepes vagy lágy szálerősségű eszközökre essen inkább. A kemény sörték (pláne helytelen fogmosási technikákkal párosítva) fognyaki kopásokat okozhatnak.
Ennek eredményeképpen a fog hidegre érzékennyé és sérülékenyebbé válhat, valamint esztétikailag is károsodhatnak a fogaink. Akár a szabad szemmel nem is látható karcolásokba megnő a lepedék lerakódásának esélye. Előnyös, ha a sörték vége lekerekített, a fogkefe nyele rugalmas, és hajlik a feje, mert ezek a tulajdonságok is elősegíti a fog kíméletes mosását.

Az ergonómia sem utolsó szempont a megfelelő darab kiválasztásánál. Az egyéni preferenciák és az életkori sajátosságok persze eltérhetnek, de általános szempont lehet, hogy kényelmes fogású, csúszásmentes nyéllel gyártott darabokat válasszunk. Az sem baj, ha egyszerre két fogkefét tartunk fürdőszobánkban. Ezeket felváltva használhatjuk, így két fogmosás között biztosan megszáradnak a sörték. Ha egy fogkefénk van, törekedjünk arra, hogy megszárítsuk, és szellős helyen hagyjuk azt. Semmiképpen ne tegyük használat után vízbe, vagy tokba, így megelőzhetjük a sörték között gyorsan elszaporodó baktériumok és a gombák megjelenését. Különböző ínygyulladások esetén, szájsebészeti műtétek után ajánlatos kimondottan puha sörtéjű kefét használni.

Ne sajnáljuk a minimális kiadást. Háromhavonta mindenképpen cseréljük le fogkefénket, hiszen ennyi idő alatt napi 2-3 fogmosás esetén a sörték jelentősen elkopnak, deformálódnak, így tisztító hatásuk akár töredékére csökkenhet.
Bár a bontatlan csomagolásban vásárolt fogápolási termékek elvileg használatra készek, az első fogmosás előtt mégis érdemes egy napig sós vízben áztatnunk azokat, majd alapos, langyos vizes öblítés után használhatjuk is új fogkefénket. Ha teljesen körültekintőek szeretnénk lenni, akkor ezt a műveletet hetente ismételhetjük.

Az elektromos, valamint a hagyományos fogkefének is meg van a maga előnye, illetve hátránya. Amennyiben a gondosan kiválasztott hagyományos eszközt helyesen használjuk, hatékonysága ugyan olyan jó lehet, mint az elektromos megfelelőé.
Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy a két típus más-más használatot igényel.
A tapasztalatok szerint viszont az elektromos fogkefét a gyerek és a felnőttek egyaránt szívesebben használják, így nagy átlagban azzal alaposabb tisztítást lehet elérni.