Jenei fogászat szolgáltatásai

 Bejelentkezés

Jenei Fogászat - Szolgáltatás:


Fogszabályozás

Akkor a legajánlatosabb elkezdeni a fogszabályozást, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van. Ennek legfőbb oka, az állcsontok és a fogazat rendellenességei, a fejlődési és növekedési anomáliák. Ennek ellenére szerencsére a technika előrehaladtával már felnőtt korban is nyugodtan lehet bizonyos fogazati rendellenességeket fogszabályozással kezelni.

A fogászati szűrések mellett ellenőrizzük a fogszabályozó kezelések szükségességét is.

- tejfogazatban (2-6 év) kell megkezdeni a kezelést, ha a gyermeknek nyitott harapása van (fogai előreállnak, esetenként szájzárás során is láthatóvá válik).

- vegyes fogazatban (6-12 év) mikor a tej és maradó fogak egy időben vannak jelen, kell elkezdeni a keresztharapás kezelését (keresztharapás az, amikor az alsó fogak a felsők elé harapnak). Ebben az életkorban szinte bármelyik anomália jól kezelhető, így kiemelten fontos a fogorvos felkeresése. Ebben az időszakban leginkább kivehető szabályozókat alkalmazunk.

- maradó fogazatban (12 év felett) főleg fix készülékeket alkalmazunk. Mivel a csontszövet átépülő képessége az egész élet során fenn marad, lehetőség van felnőttek fogszabályozási kezelésére is. Bizonyos, súlyos esetekben csak sebészi beavatkozással kombináltan kezelhető a probléma.

A kezelés időtartama annak a függvénye, hogy mikor, mely életkorban kezdődött a kezelés és mennyire súlyos a rendellenesség. További fontos tényező még a készülék típusa (rögzített vagy kivehető) valamint a gyermek/páciens fogorvossal való együttműködése – beteszi e a fogszabályozót az előírtaknak megfelelően.

Ha bármilyen eltérést észlel fogazatában, keresse fel fogorvosaink egyikét és kérjen szakvéleményt, segítséget ahhoz, hogy kezelését a megfelelő időben megkezdjék.

 

Fogszabályozás fontossága

 

Az első lépés és találkozás a fogszabályozással:

Mindenképpen érdemes ellátogatni a fogorvosi rendelőbe 3-4 éves kor körül, bár vannak gyerekek, akiket már 1 éves korukban elvisznek a szüleik ismerkedni. Ebben az életkorban még nem törnek elő a maradandó fogak, vagyis nincs szükség beavatkozásra, így pedig a kicsik bátran ismerkedhetnek a környezettel. Ha évente egyszer így megjelenünk a fogorvosnál, aki még ellenőrzi is a fogak állapotát, a gyerek nem fog félni, mire valóban szükséges lehet egy-egy beavatkozás.

A félelem egyik leggyakoribb oka, hogy csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már problémánk van, és rá vagyunk kényszerítve, vagy éppenséggel nem tudunk semmit a kezelésről és az ismeretlentől félünk. Éppen ezt kell elkerülni a gyerekeknél. Így egyrészt nem kapcsolnak a rendelőhöz rossz élményeket, másrészt a prevencióval meg is előzhetünk későbbi problémákat és a szakember nyomon követheti a végleges fogsor kialakulását. Ezekkel a lépésekkel, a gyerekek hozzászoktathatók a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekhez és jó kapcsolat alakulhat ki a fogorvos és köztük.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek egész életében olyan szép legyen a mosolya, mint háromévesen, a legjobb, ha már ekkor elkezdünk barátkozni a fogorvossal és rendszeres ellenőrzéseken veszünk részt.

A cumizás, de sokkal inkább az ujjszopás is egy olyan speciális „fogszabályozó készülék”, ami mindig kéznél van. Ez a rossz szokás nem csak a fogakat, hanem az állcsontokat is deformálhatja, sokszor beszédhibákat okozva. Ha ez a fogváltódás ideje alatt is fennáll, akkor mindenképpen javasolt fogszabályozó szakorvossal konzultálni.

Az első fogszabályozási vizsgálatnak meg kell történnie, amint az első ilyen jellegű problémát észleljük, és ez nem lehet később, mint 7-8 éves korban. Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges maga a beavatkozás, de az alapos vizsgálat előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot.

A korai fogszabályozási vizsgálat emellett feltárja az addig esetleg láthatatlan problémákat, és nagyobb esélyt biztosít a hatékony kezelésre. A körültekintő beavatkozás pedig nem csak akut problémákon segít, de megelőzi azok későbbi súlyosbodását is. Ha mégsem szükséges a kezelés, a fogszabályozó szakorvos csupán nyomon követi a fogak helyzetét, és csak akkor avatkozik be, amikor muszáj.

Mindezek tükrében azért is ideális a 7-8 éves életkor, mert addigra kinőnek az első maradandó őrlőfogak és stabilizálódik a hátsó harapás. Így a szakorvos gondosan feltérképezheti az első-hátsó és az egyes oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát. Ekkor kiderülhet például, hogy a már kibújt metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást vagy a mosolygásnál túlzottan kilátszó ínyt okoznak. Az időben történő beavatkozás azonban növeli a csodás fogsor kialakulásának esélyét.

A fogszabályozás nincs életkorhoz kötve. Tévhit az a nézet, hogy csak gyermekeknél alkalmazhatunk fogszabályozó kezelést. Rendelésünkön nem ritka az 50 év körüli korosztály sem. Sőt vannak olyan speciális kezelések, amelyeket kifejezetten felnőttkorban alkalmazunk. Gondoljunk csak a fogágybetegség vagy a foghiányok miatt elvándorolt fogak helyreállítására, vagy a fogpótlások elkészítését elősegítő kezelésekre. De ide sorolhatjuk az arcesztétika javítását szolgáló sebészi-fogszabályozó eljárásokat is.

 

Melyek a korai beavatkozás előnyei?

  1. Helyet csinál a torlódó kinövő fogaknak

  2. Kialakítja az arc szimmetriáját az állkapocsra gyakorolt hatás által

  3. Elkerülhetővé teszi a kiálló első fogak okozta traumát

  4. Megtartja a még ki nem bújt fogaknak a helyet

  5. Elkerülhetővé teheti a foghúzást

  6. Csökkenti a fogszabályozó szükségességének esélyét

 

Kinek szükséges a fogszabályozás?

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak. A rendellenes harapásnak pedig hatása van a rágásra, a fogmosásra, a mosoly megjelenési formájára, és arra, milyen érzést kelt bennünk a fogsorunk. A kusza fogakat ugyanis sokkal nehezebb alaposan tisztítani, aminek következményeként megjelenthet a fogszuvasodás és az ínybetegségek. A kiálló fogak könnyebben letörhetnek, a keresztharapás pedig rossz irányú növekedést és egyenetlen fogsort eredményezhet. A nyitott harapás miatt kialakulhat a nyelvlökéses nyelés és egyes beszédhibák.

Mindez azonban megelőzhető az időben elkezdett és szakszerű fogszabályozási vizsgálattal és kezeléssel.

 

A fogszabályozás használatának gyakorlata:

A kezelés megkezdése előtt alapos kivizsgálásra, röntgenfelvételekre kerül sor. A bölcsességfogak eltávolítására a fogszabályozó szakorvos tehet javaslatot, de ez attól függ, hogy milyen a fogak helyzete és iránya és van-e vagy lesz-e elegendői hely számukra az állcsontban. A kezelés alatt és a fogszabályozó készülék levételét követően szintén készülnek kontroll röntgenfelvételek, amelyek segítségével a fogorvos látja, hogy nem okoz-e problémát a bölcsességfog. Ha igen, akkor mindenképp javasolt az eltávolításuk.

A fogszabályozás ideje alatt a fogmosás nagyobb odafigyelést igényel, hiszen fogak öntisztulása, különösen a fogszabályzó és az íny között jóval kisebb. A lepedék eltávolítása kicsit nehezebb a felragasztott fogszabályozó miatt. Ha a lepedéket nem távolítjuk el a fogakról megfelelően, az íny begyulladhat, vérezhet. A nem megfelelő fogmosás eredménye az ínygyulladáson kívül a fogszuvasodás, amely további fogorvosi kezelést igényel. Ha gyakran vérzik, vagy gyulladt az ínyünk, feltétlenül mondjuk el fogorvosunknak a következő kontroll alkalmával. Sok esetben szükség lehet rendelői professzionális fogtisztításra. Ez átlagosan 3 havonta javasolt.

A tejfogazatban csak a nagyon extrém esetekben javasolt a fogszabályozás. Ha a metsző fogak kibújtak (6-7 év), akkor érdemes elvinni gyermekét egy konzultációra. A korai kezelés megkönnyítheti a későbbi kezeléseknél az optimális eredmény elérését.

A fogszabályozásban résztvevő páciens sokat tehet azért, hogy a kezelés során a fogszabályozás eredménye a legrövidebb időn belül egy szép mosoly legyen. Nagyon fontos, hogy aktívan kövesse az orvos tanácsait. Kiemelten fontos a fogak megfelelő tisztítása, a helyes táplálkozás betartása. A rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos a siker érdekében. A kezelőorvos pontosan tudja, hogy az Ön készülékét milyen időközönként kell aktiválni. Ha ezeket nem tartja be a kezelési idő is megnő.

A belső, láthatatlan fogszabályozót ajánljuk, hiszen ez nem látszik, esztétikailag nem zavarja a színpadi jelenlétet. A beszédet, hangképzést sem akadályozza, így ez a legmegfelelőbb megoldás. A láthatatlan fogszabályozással ugyanolyan eredményeket érünk el, mint más fogszabályzó készülékekkel.

A belső fogszabályozó esetén, az elején meg kell szokni a fogszabályozót, azonban egy idő után a nyelv hozzászokik, hogy a szájban van egy „idegen test”. Ha megszoktuk a fogszabályozót a beszéd sem okoz semmiféle problémát.

A külső készülékek egyáltalán nem zavarják a hangképzést.

A rögzített fogszabályozó kicsit megnehezíti a fogmosást a kezelés alatt. Nagyon fontos, hogy mindig alaposan, nagy odafigyeléssel és megfelelő ideig mossunk fogat, hogy a plakkot a nehezen hozzáférhető helyekről is el tudjuk távolítani. A fogszabályozás nincs hatással a fogszuvasodásra, ellenben a nem megfelelő fogmosás igen. Léteznek speciális fogkefék, direkt fogszabályzót viselők számára, illetve ún. fogköztisztító kefék. Ajánlott még fogmosás után a szájzuhany használata is, valamint a fogselyem és a szájöblítők is.

A fogak hidegre-melegre való érzékenységét a fogszabályozás nem befolyásolja. A rögzített fogszabályozó felhelyezése során előfordulhat irritáció, de ez a nyálkahártyán és nem a fogakon jelentkezik. Érzékeny fogak esetén kerüljük a kiváltó okokat: nagyon hideg, nagyon meleg és savanyú ételek, italok. Ajánlott az érzékenységet csökkentő fogkrémek és szájvizek használata.

A fogszabályozás előtt a fogszakorvos részletesen kikérdezi a beteget. Ha valakinek fémallergiája van, ma már számos lehetőség van arra, hogy olyan anyagokat használjunk, ami nem vált ki allergiás reakciókat. A legfontosabb, hogy a fogszakorvos tudjon a problémánkról.

A megfelelő eredmény eléréséhez idő kell, amely függ a fiziológiai folyamatoktól és attól, hogy milyen módszert használ a fogorvos. Ne legyünk türelmetlenek, mert a végeredmény kárpótol mindet az esetleges kellemetlenségekért.

A fogszabályozó eltávolítását követően nem marad nyoma, mivel olyan eszközzel távolítjuk el a ragasztóanyagot, ami erősebb, mint a ragasztó, de gyengébb, mint a zománc, ezért ha erősen a foghoz nyomjuk a fúrófejet, még akkor sem okozunk kárt a zománcban.

Ha valaki rögzített fogszabályozót hord, nagyon kell figyelni a szájhigiéniára, mivel a készülék körül a lepedék sokkal jobban megtelepszik, mint a sima fogfelszínen. Ajánlatos minden étkezés után az alapos fogmosás az erre alkalmas speciális fogkefékkel. Nagy segítségünkre lehetnek az un. fogköztisztító – kis, egy sörtesorból álló- fogkefék, melyekkel azokhoz az eldugott helyekhez is hozzáférhetünk, ahová a többi fogszabályozós fogkefékkel nem. Léteznek speciális fogselymek is, amelyeket az ív alatt átvezetve tökéletesen megtisztíthatjuk a fogközöket is.

A fogszabályozó készüléket a felhelyezést követően meg kell szokni, hiszen a fogakra felragasztott tappancsok mindenképpen változást jelentenek. Az első időben érzékenyek lehetnek a fogak, előfordulhat az íny, a nyelv, és az ajkak irritációja. Az átmeneti panaszokat különböző módszerekkel tudjuk enyhíteni, például a fogszabályozó problémás részeire felhelyezendő viasszal vagy végső esetben enyhe fájdalomcsillapító tablettákkal. A készüléket a páciensek általában pár nap alatt megszokják és a későbbiekben nem okoz nekik problémát.

Ügyelni kell arra, hogy a fogszabályozó készülék ne sérüljön, ne törjön el, vagy a felragasztatott tappancsok ne váljanak le. Ennek érdekében kerüljük a kemény ételeket, a répa rágcsálását például hagyjuk későbbre. A kedvenc karamellás csokoládéról is le kell mondani egy időre, a ragadós ételeket kifejezetten kerülni kell. Az ellenőrzés nemcsak azért fontos, hogy az orvos ellenőrizze a kezelés eredményét, hanem ilyenkor a fogak állapotát, a fogszuvasodást és a fogkőképződést is vizsgálja. Annak érdekében pedig, hogy fogaink a kezelés után se legyenek szuvasak, a megfelelő, alapos, napi többszöri fogmosás elengedhetetlen

A kivehető készüléknél is fontos a tisztítás és a megfelelő higiénia. A készüléket minden használat után folyó vízzel és fogkrémes fogkefével meg kell tisztítani. A kivehető készüléket saját dobozában tároljuk. A havonta egyszer elvégzett tisztítás egy pohár vízben feloldott fogszabályozó tisztító tabletta segítségével is ajánlott. Ez a gyógyszertárakban beszerezhető.

Nagyon fontos, hogy a rögzített fogszabályozó készülék levételével nem ér végett a fogszabályozó kezelés. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. A rögzített fogszabályozó levétele után szükség van a fogak stabilizálására. A retenciós készülék feladata, hogy a fogakat ideális helyükön tartsa azok teljes csontosodásáig. A retenciós készülék lehet kivehető, amit a fogszabályozó szakorvos utasításai alapján kell hordani. Lehet rögzített sín, amelyet a fogak belső oldalára ragasztanak fel, és amely kívülről nem is látszik, nem befolyásolja az étkezést, a fogak tisztítását. A retenciós készüléket az orvos utasítása alapján az előírt ideig kell viselni, hogy a fogszabályozás eredménye tartós legyen és a fogak ne rendeződjenek vissza. A retenciós (helyben tartó) készülékek is rendszeres kontrollt igényelnek, bár jóval ritkábban kell megjelenni velük. A kezelés akkor ér véget, ha a fogszabályozó szakorvos azt mondja, hogy most már el lehet hagyni a készülék viselését.

Sokféle ragasztott fogszabályozó létezik. Vannak olyan bracketek, amelyeknek létezik fogszínű vagy átlátszó változata is. Bizonyos sportolóknak, üzletembereknek, művészeti szakmákban dolgozóknak a belső fogszabályozó készüléket ajánljuk, amelyet a fog belső felszínére rögzítünk, így ez a fogszabályozó készülék láthatatlan. Ezek a készülékek ugyan drágábbak, de ez az egyik legmodernebb technológia és ezekkel a kezelési idő is lerövidíthető. A fogorvosunk nemcsak orvosi, hanem esztétikai szempontból is a legmegfelelőbb megoldást fogja ajánlani.

Az állkapocs kattogása rágóízületi, fogsorzáródási problémákra utalhat. Ezek általában furcsa hanghatásokkal járnak, kezdetben nem okoznak fájdalmat, de más problémákat okozhatnak, így érdemes kivizsgáltatni őket. Stressz hatására ezek a tünetek erősödhetnek.

A probléma hátterében az állkapocs ízületének nem megfelelő működése, az ízületi porc kopása állhat. A gnatológus, állkapocs specialista harapásanalízis segítségével vizsgálja ki a probléma hátterében húzódó okokat és tesz javaslatot a megfelelő kezelésre.

Előfordulhat, hogy fogak rágófelszínei nem a megfelelő pontban találkoznak egymással, amelynek hatására az állkapocs ízületeiben feszültség keletkezik. Ennek a problémának is lehet a tünete az állkapocs csattogása, kattogása, csikorgása. Ebben az esetben a terápiás sínnel történő kezelés arra irányul, hogy az állkapocs ízületet finoman és kíméletesen visszatereljék a nyugalmi állapotába.

A rágóízület kattogását okozhatja pontatlan fogorvosi, fogtechnikai beavatkozás, nem jól átgondolt fogszabályzó kezelés,vagy jelentkezhet korona, vagy híd felhelyezése után is.

Sajnos csak a fémmentes fogszabályozó készülékkel, mivel a fém alkatrészek megzavarhatják a készülék működését. Ha valakinek porcelán, zafírkristály vagy műanyag készüléke van, akkor is el kell menni a kezelőorvoshoz, hogy az ívet vegye ki a vizsgálat idejére. Bár az újabb típusú MR készülékeknél csak akkor okoz gondot a fogszabályozó, ha a képalkotást zavarja. Érdemes a vizsgálat előtt utána érdeklődni.

Manapság már olyan lapos és kisméretű fogszabályozó készülékeket alkalmazunk, amelyek abszolút nem tartják el az ajkakat. Ezek a zárak (brackettek) hozzásimulnak a fogfelszínhez, és csak a felhelyezés utáni 2-3 napban érzi úgy a páciens, hogy hú de tele van a szám.

A kezelés nem ér véget a rögzített készülék eltávolításával, mivel a fogak szeretnének visszakerülni abba a helyzetbe, ahol éveken keresztül jól érezték magukat (tehát visszakerülni a kezelés előtti állapotba). Ezt kell megakadályozni, az ún. retainerekkel. Ezek sokszor nem „éjszakai”, tehát kivehető készülékek, hanem fix, ragasztott sínek, melyek a fogak belső felszínére vannak felragasztva. Ezt mindig a kezelőorvos dönti el, hogy melyiket alkalmazza.

A felnőtt fogszabályozó kezelés átlagos ideje másfél-két év, de ezt nem lehet általánosítani, mert minden eltérés más és más módon kezelhető. Természetesen ezt követi a retenciós (stabilizációs) szakasz, ami épp olyan fontos, mint az aktív kezelés, bár sokan ezt sajnos nem veszik komolyan.

A gyermekeknél használható kivehető készüléket napközben is sokat kellene viselni. Minél többet hordja, annál hatékonyabb. Bár tisztában vagyunk azzal is, hogy a gyerekeknek nagyon sok délutáni elfoglaltságuk van (edzés, különórák, zene, stb.) és ez akadályozza napközben a készülék viselését, ennek ellenére próbáljunk meg minél több időt kihasználni.

A mai korszerű technikákkal minden esztétikai, fogazati- és állcsontfejlődési rendellenesség sikeresen kezelhető. Az életkor függvényében sokszor társszakmák segítségével orvosolható csak a probléma. (Esztétikai fogászat, implantológia, szájsebészet, parodontológia)

A fogszabályozó készülék felhelyezése abszolút fájdalommentes. Letisztítjuk, majd leszárítjuk a fogakat, majd vékony ragasztóréteggel vonjuk be őket. Ezután egyesével helyezzük fel a bracketteket (zárakat). Pontosan illesztjük a megfelelő pozícióba, majd a felesleges ragasztóanyag eltávolítása után egy speciális lámpával megvilágítjuk. Ennek a hatására köt meg a ragasztó. Ezután következik az ív behelyezése, ami szintén nem fájdalmas.

A fogszabályozó készülék felhelyezése után pár napig érzékenyek lehetnek a fogak, ekkor a nehezen rágható ételeket javasolt kerülni. Későbbiekben arra kell vigyázni, hogy a keményebb ételekbe, mint pl. az alma, pirítós, ne harapjunk bele, inkább vágjuk fel szeletekre. Ezek lefeszíthetik, lepattinthatják a zárakat a fogakról.

Sokan könnyebbnek találják a fogmosást elektromos fogkefével melyhez kapható olyan fej, ami speciálisan fogszabályzóhoz lett kialakítva, így könnyebben befér a fogszabályzó réseibe. Természetesen hagyományos fogkefét is választhatunk, melynek U vagy V alakú a sörtéje, ezáltal hatékonyabban tisztít, de emellett számos speciális fogkefe is kapható a fogszabályzó tisztításához. Fogselyem használatára is szükség lehet!

A tinédzsereket ha ellenzik a fogszabályzót, akkor érdemes emlékeztetni arra, hogy a készülék csak pár évig lesz fent, de a pozitív hatása egy életen keresztül tartani fog. Nyugodtan meg lehet nekik mutatni ilyenkor fogszabályzós sztárok fotóit is. Az is segíthet, ha már egészen fiatal korban rendszeresen ellátogatunk gyermekünkkel a fogszabályzásra, ahol még ha nem is lesz azonnal szükség kezelésre, de mire odakerül, akkor már könnyebben meg tud barátkozni a gondolattal.

A fogmosás minden étkezés után nagyon fontos, ezért ajánlott egy kis fogkefét magunkkal hordani, amivel bárhol fogat moshatunk. Azonban ha egyáltalán nincs lehetőségünk fogmosásra, akkor legalább öblögessünk többször vízzel, vagy szájvízzel, hogy az ételmaradékot lemossuk a fogakról.

A fogszabályzás időtartama sok mindentől függ, például – tinédzser vagy gyermekkorban – a növekedés ütemétől, a probléma súlyosságától, illetve attól is, hogy a páciens mennyire együttműködő. Fontos, hogy a páciens betartsa a fogszabályzó szakorvos utasításait is az étkezésre és a szájhigiéniára vonatkozóan.

A lepedéket nem mindig lehet látni a fogakon, mivel színe sokszor hasonlít a fogakéhoz. A lepedék megfestésével azonban könnyebben észrevehetjük ezeket, ugyanis a plakkfestő tabletták megszínezik a fogakat a lepedéknél. Ezáltal hatékonyabb lehet a fogtisztítás

A fogszabályozó szakorvos nem csak az esztétikai szempontokat veszi alapul, hanem a hosszú távú stabilitást és a rágófunkció helyreállítását is. Ha az egyik fogsor hibás helyzetű, akkor a másik fogsor is alkalmazkodik hozzá, tehát a másik fogsor is hibás. A kezelést pedig mind a két fogív helyreállításával tudjuk megoldani Így kaphatjuk csak meg a kívánt eredményt.

Általában nehéz megállapítani, hogy szükség van-e fogszabályozásra, hiszen sok esetben akkor is szükséges lehet, amikor látszólag egyenesen állnak az első fogak. De előfordulnak olyan problémák is, amik első ránézésre ijesztőek lehetnek, de idővel maguktól helyrejönnek. A legjobb fogszabályozó szakorvossal megvizsgáltatni a fogakat, aki könnyen meg tudja állapítani, hogy szükség van-e fogszabályozásra.

Természetesen nem kötelező a fogszabályozás, azonban fontos tudni, hogy ez a döntés fogak egészségére, valamint az életminőségre is kihat. A kezelés elutasításával nem oldódik meg a probléma, sőt, sokszor éppen rosszabbodik a páciens állapota. A rendezetlen fogsor végső soron a fogak elvesztéséhez, és az önbizalom csökkenéséhez vezethet. Szerencsére azonban a fogszabályozás bármely életkorban elkezdhető!

A fogszabályzó egyáltalán nem károsítja az ínyt, sem a fogakat, de fontos, hogy használata közben megfelelően tisztítsuk fogainkat, hiszen ezáltal megvédhetjük ínyünket és fogainkat a lepedéktől. Fontos kiemelni, hogy a fogszabályzó készülék miatt gyakrabban kell fogat mosni, hogy a fogszuvasodást és az egyéb fogászati problémákat (pl. ínygyulladás, fogkövesedés) elkerüljük, amik hátráltathatják a fogszabályozás folyamatát.

Vannak olyan helyzetek, amikor a megfelelő eredmény elérése érdekében fogat kell húzni. Természetesen már egyre több kezelési mód áll rendelkezésre, és léteznek olyan fogszabályozó technikák, amelyek alkalmazásakor elkerülhető a foghúzás.

A kivehető készülékkel történő kezelés után gyakran szükséges rögzített készülék alkalmazása is, hiszen kivehető készülékkel sokszor nem lehet olyan finom fogmozgatásokat végezni, amely a  tökéletes eredmény érdekében elengedhetetlen.  Másrészt gyermekkorban sokszor csak   preventív-interceptív kezeléshez 1-1 részfeladat megoldásához alkalmazzuk őket, a későbbi esetleges súlyos deformitások megelőzéseként.

Naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel (kézben!) alaposan meg kell mosni a készüléke(ke)t (igény szerint lehet többször is), valamint hetente-kéthetente legalább egyszer kivehető fogszabályozó készülékhez vagy protézisekhez kapható pezsgőtablettás oldatba kell tenni (egy pohár vízbe feloldani 1 pezsgőtablettát és a fogszabályzót pár órára benne hagyni). Sokszor segít a különféle szájöblítők használata is. Ez különösen akkor javasolt, ha valamilyen fertőző betegségben szenved, vagy akár afta kezelésében is.

Abban az esetben, ha vegyes-fogazatban a fogak váltódása a vártnál hamarabb következik be szükséges lehet a meglévő készülékek cseréje, illetve súlyos fogvisszamozdulás/elmozdulás esetén is új készülék(ek) készítésére lehet szükség.

Evésnél vagy ivásnál a készüléket a szájból ki kell venni (vizet lehet inni vele). Étkezés után mindig fogat kell mosni vagy alaposan kiöblíteni és csak ezt követően lehet visszahelyezni a fogszabályzót a szájba.

A kivehető készülékek számtalan előnnyel bírnak. Könnyen kivehető, így tisztítható mind a fog, mind a készülék. Esztétikailag nem zavaró, a gyermekek is könnyebben tolerálják. Aktiválása és ellenőrzése kevés időt igényel. Lehetőséget nyújt  az állcsontok fejlődésének befolyásolására. Hátránya, hogy a hatékonysága nagyrészt a beteg együttműködésétől, azaz a készülék használati idejétől függ. Nem kezelhető vele minden eltérés, illetve bizonyos életkor után már nem alkalmazható. Ellene szólhat még a viszonylag hosszú kezelési idő.

Érdeklődjön orvosainknál és kérjen személyre szabott kezelési tervet! Tekintse meg árlistánkat!